Tipy a triky

Složení vajíčka

Ve složení vajíčka najdeme téměř všechny výživné prvky, které organismus člověka potřebuje ke tvorbě vlastní tkáně - s výjimkou vitamínu C. Ve žloutku se nachází velké množství vitamínu A, vitamíny ze skupiny B (B1, B2, niacin, B12 a kyselina listová) a vitamín E. Avšak s ohledem na vysoký obsah cholesterolu ve žloutcích vajíček, který je cca 250 - 300 mg v jednom žloutku, musí osoby s vysokou hladinou cholesterolu v krvi a osoby ohrožené kornatěním tepen omezovat konzumaci celých vajíček. Mohou však jíst samotné bílky. Vaječný bílek tvoří 58% jeho objemu a je jedním z nejvíce hodnotných zdrojů bílkoviny, který je dostupný z jídla. Více jak polovina celého množství bílku vajíčka se nachází u žloutku. Ve žloutku je také obsažen veškerý tuk obsažený ve vajíčku. V tuku vajíček převažují mononasycené a nasycené mastné kyseliny, přičemž obsahuje také nezbytné nenasycené mastné kyseliny. Vaječný žloutek (32% objemu vajíčka) tvoří největší pokrmový zdroj lecitinu, nutného pro tvorbu cholinu, který je složkou buněčné blány. Cholin umožňuje předávat nervové impulsy, které mají vliv na kvalitu paměti. Vajíčka obsahují hodně snadno dostupných minerálních prvků, ze kterých nejdůležitější roli hrají fosfor a železo.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře