Tipy a triky

Těstoviny

Těstoviny, tak jako všechny moučné výrobky, jsou pro člověka především zdrojem uhlovodanů. Jeden gram uhlovodanů dodává 4 kcal. 100 g porce těstovin je cca 160 - 390 kcal, čili 18 - 20 % doporučované denní spotřeby pro ženy během diety 2000 kcal. Energie ze složených uhlovodanů, jako jsou například škroby - přítomná v obilných zrnech, je uvolňována pomalu, díky čemuž poskytuje pocit sytosti po delší dobu. Avšak bílkoviny těstovin nejsou bílkovinami s vysokými vyživovacími hodnotami, proto je nejlepší je konzumovat v kombinaci s jinými bílkovinovými produkty - například s mléčnými výrobky, nebo s masem. Díky tomu roste přisvojitelnost bílkoviny. Vyživovací hodnota těstovin závisí na množství přidaných vajíček a na druhu použité mouky. Bohatší na minerální složky, vitamíny ze skupiny B a vlákninu jsou těstoviny obsahující žitnou mouku a také další přísady, například špenát nebo rajčatový protlak.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře