Tipy a triky

Zelenina a vitamíny

Zelenina je jedním z nejlepších zdrojů vitamínů: C, E, kyseliny listové, beta-karotenu, lykopenu, flavonoidů a také mnoha bio-aktivních a minerálních látek, např. vysoké množství draslíku. Minerální látky obsažené v zelenině napomáhají udržovat rovnováhu mezi kyselými a zásaditými látkami v našem organismu. K zelenině bohaté na vitamín C patří kapusta, brokolice, zelí, květák, paprika, pažitka, petrželová nať, špenát. Beta-karoten, jinak provitamín A, najdeme zejména v oranžové a žluté zelenině, tudíž v mrkvi, dýni, cuketách, rajčatech, paprice, čekance a v zelené zelenině - ve špenátu, pažitce, petrželce, salátu, brokolici. Zdrojem vitamínu E je paprika a listová zelenina. Nejbohatším zdrojem lykopenu jsou rajčata.
|
| Tisk
Poznejte naše šéfkuchaře!

Zeptejte se šéfkuchaře