Chřestová polévka s bílým vínem a žloutky

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 35 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

K základům úpravy chřestu platí, že se musí ulomit dřevnaté konce. Proč je ale hned vyhazovat? Využijte jejich chuť v základu této lahodné jarní polévky. Za recept děkujeme neziskové organizaci Zachraň jídlo.

Ingredience

  • 500 g bílého chřestu
  • 70 g másla
  • 2 šalotky
  • 1 stroužek česneku
  • 50 ml bílého suchého vína
  • 2 žloutky
  • 4 lžíce Hellmann's Light majonézy (nebo Truffle majonézy)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce výhonků hrášku nebo řeřichy
  • Sůl a pepř
  • 1 bageta

Příprava

Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1000 ml vody. Omytý chřest oloupejte, odlomte dřevnaté konce a dejte je pomalu vařit.

Z chřestu odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.

V hrnci rozehřejte 20 g másla a hlavičky na něm lehce opečte, dejte stranou.

Na zbylém másle pomalu restujte nadrobno pokrájenou šalotku a prolisovaný stroužek česneku dosklovata. Přidejte pokrájené stonky chřestu a pomalu restujte dalších 5 minut. Přilijte vývar z chřestu a vařte 15 minut. Vše důkladně promixujte a vraťte do hrnce a vypněte plotýnku.

V misce smíchejte žloutky s majonézou a vínem. Směs pomalu vlijte do hrnce s polévkou a za stálého míchání dokud polévka lehce nezhoustne. Lehce polévku přihřejte a dochuťte solí a citronovou šťávou.

Polévku ozdobte opečenými hlavičkami chřestu a výhonky hrášku. Servírujte s opečenou bagetou.

Tip na závěr : Jak poznat, kde začínají dřevnaté konce, které je třeba odstranit? Nejlépe to jde, když chřest lámeme rukama – přirozeně by se měl zlomit právě v části, která odděluje tvrdé konce a lahodný zbytek.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept