O knorr

Na tom, co jíme, záleží.

JIŽ OD 1. POLOVINY 19. STOLETÍ NÁM SPOLEČNOST KNORR PŘINÁŠÍ CHUŤ. JE SOUČÁSTÍ NAŠICH JÍDEL I NAŠICH ŽIVOTŮ. OBJEVTE PRODUKTY ZNAČKY KNORR, JEJÍ POSLÁNÍ I HISTORII.

Drtivá většina lidí se celkově spoléhá jen na malé množství potravin. To negativně ovlivňuje naše zdraví, ale také stav naší planety. Zatímco přijímáme možná dostatek kalorií, úzký výběr potravin nám neposkytuje dostatek vitamínů a minerálů a my se ochuzujeme o mnoho dalších cenných zdrojů výživy. Monotonie ve stravování je navíc spojena s poklesem rozmanitosti druhů rostlin a zvířat používaných v zemědělství (agrobiodiverzita). To ohrožuje odolnost našeho potravinového systému a omezuje nabídku jídel, které bychom mohli konzumovat.

Zajímavosti

  • 75 % celosvětového jídla pochází pouze z 12 rostlin a pěti druhů zvířat
  • Rýže, kukuřice a pšenice tvoří téměř 60 % kalorií rostlinného původu obsažené v lidské stravě.
  • Od roku 1900 bylo ztraceno 75 % genetické rozmanitosti rostlin v zemědělství
  • Ve většině asijských zemí se počet pěstovaných druhů rýže snížil z tisíců na desítky
  • V Thajsku bylo pěstováno 16 000 odrůd, po kultivací je to pouhých 37 odrůd.
  • V minulém století ztratily Spojené státy 80 % svých odrůd zelí, hrachu a rajčat

Různorodá strava nejen zlepšuje lidské zdraví, ale je přínosem pro životní prostředí diverzifikované výrobní systémy, které podporují volně žijící živočichy a rostliny a další udržitelné využívání zdrojů,“ říká Peter Gregory, výzkumný poradce Crops for future.

Tyto potíže se zdají být nepřekonatelné, ale my věříme, že i velké změny začínají malými krůčky. Knorr a WWF (World Wildlife Fund, Světový fond na ochranu přírody) sdíleli ambici něco změnit. Proto ve spolupráci s Dr. Adamem Drewenoskim, ředitelem Centra pro veřejné zdraví na Washingtonské Univerzitě vytvořili „The Future 50 Foods Report“ (50 potravin budoucnosti).

Seznam Future 50 Foods složený ze zeleniny, zrn, cereálií, semínek, luštěnin a oříšků z celého světa byl vytvořen proto, aby ukazoval větší možnosti v tom, co můžeme vařit a následně také jíst.

Záměrem jsou tři výživové změny:

  • větší variabilita konzumované zeleniny s účelem zvýšení příjmu vitamínů, minerálů a antioxidantů
  • náhrada masa, drůbeže a ryb rostlinnými bílkovinami, což povede ke snížení negativního dopadu na naše životní prostředí například snížením uhlíkové stopy
  • výživově vydatnější zdroje uhlohydrátů podporující agrobiodiverzitu a poskytující vyšší a kvalitnější výživové hodnoty

Ne všechny z Future 50 Foods jsou ale aktuálně snadno dostupné. Pracujeme s partnery na zpřístupnění těchto zdrojů pro běžné užití, s přihlédnutím k místním zvyklostem a klimatu. Vědomou volbou a konzumací Future 50 Foods děláme zásadní krok vstříc zlepšení globálního potravinového systému. Výměna některých běžných potravin jako brambor za červené batáty nebo pšeničné mouky za pohankovou zlepší nutriční vlastnosti pokrmů a současně přispěje k větší agrobiodiverzitě. A také pomůže zachránit dávné druhy pro budoucí generace. Future 50 Foods byly vybrány na základě jejich vysoké nutriční hodnoty, relativního environmentálního vlivu, chuti a dostupnosti. Mnohé z Future 50 Foods mají vyšší výnosy než podobné plodiny, zvládají náročné počasí a environmentální podmínky a obsahují značné množství důležitých živin. Každá z potravin má příběh k vyprávění.

F50F se dělí do následujících skupin:

  • listová zelenina
  • cereálie, řasy
  • kořenová zelenina
  • zelí
  • fazole a klíčky
  • kaktusy
  • houby
  • hlízy
  • ořechy a semínka
  • ovocná zelenina

Z potravin dostupných v Čseské republice jsou to především tyto: špenát, listy červené řepy, řeřicha, ředkev bílá/daikon, kořen petržele, kadeřávek, červené zelí, vlašský ořech, konopné semínko, lněné semínko, sezamové semínko, quinoa, špalda, amarant, jáhly, Pohanka, soja, mungo fazole, čočka, klíčky fazole a naklíčená cizrna. Částečně dostupné jsou pak: rapini, listy dýně, květ dýně, Wakame řasa, červená batáta, čínské zelí pak-choi, divoká rýže, fava fazole, černá fazole, Azuki fazole, naklíčená alfalfa, ryzec pravý, enoki (penízovka sametonohá).

Hlavní jídlo, Oběd, Svačina, Večeře, Všechny

Čočková paštika z 5 ingrediencí

40 minut 4 porce
Hlavní jídlo, Oběd, Svačina, Večeře, Všechny

Pita chléb plněný pikantní směsí a čerstvou zeleninou

30 minut 4 porce
Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Barevná zeleninová paella

60 minut 5 porcí
Hlavní jídlo, Oběd, Večeře, Všechny

Rychlé tagliatelle s dýňovou omáčkou

25 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept