Příprava
Omytý chřest zbavte dřevnatých konců, odkrojte hlavičky a zbytek chřestu pokrájejte na 1 cm kousky.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu 1200 ml vody. Vložte do něj celý pórek včetně zelené části, řapíkatý celer, česnek a dřevnaté části chřestu. Vývar vařte 30 minut.
Hlavičky chřestu vařte 1 minutu ve vroucí vodě a následně zchlaďte v ledové vodě. Zbytek chřestu vařte 3 minuty. Vyndejte jej z hrnce pomocí děrované naběračky a vhoďte do mixéru spolu se špenátem. Lehce osolte, přilijte 125 ml vody, ve které se chřest vařil a rozmixujte.
Rozehřejte lžíci másla a olivový olej ve velké pánvi. Přidejte nadrobno pokrájenou šalotku a minutu pomalu restujte. Přidejte rýži a minutu společně promíchávejte tak, aby se tukem obalila všechna zrníčka.
K rýži vlijte víno a nechte vypařit. Vlijte 500 ml vývaru a za pravidelného promíchávání jej nechte absorbovat. Přidejte dalších 250 ml vývaru, sůl a promíchávejte, dokud nebude rýže krémová.
Rýži odstavte z ohně a vmíchejte chřestové pyré, zbylé máslo, polovinu parmazánu a majonézu. Dochuťte citronovou šťávou. Nakonec jemně vmíchejte hlavičky chřestu.
Servírujte ozdobené ředkvičkou a lístky špenátu.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář