Hovězí po burgundsku („burgunda“)

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Hovězí po burgundsku sice trvá zhruba tři hodiny, ale práce vám zabere zhruba půl hodinky. Zbytek času už za vás pracuje trouba. Toto báječné jídlo z hovězího, zeleniny a červeného vína chutná výborně s bramborovou kaší, bramborovými noky nebo chlebem.

Ingredience

  • 500 g hovězího zadního
  • 5 lžic hladké mouky
  • Olej
  • 50 g špeku
  • 3 mrkve
  • 100 g celeru
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 8 malých žampionů
  • 250 g rajčatového protlaku
  • 700 ml Merlotu
  • 3 snítky rozmarýnu
  • 5 snítek tymiánu
  • 250 ml vody (vývaru, nebo vývaru z bujónu)
  • 100 g másla
  • Sůl a pepř

Příprava

Začneme přípravou. Maso nakrájíme na kostky a v misce osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme stranou.

Pak si připravíme zeleninu: mrkev oloupeme nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Celer oloupeme a nakrájíme na menší proužky. Žampiony očistíme (je-li nutné, oloupeme) a nakrájíme na čtvrtinky. Česnek oloupeme nakrájíme nadrobno. Špek si nakrájíme na menší kostičky.

V pekáči (případně na pánvi, ze které pak směs přendáme do hrnce/pekáče, co půjde do trouby) rozehřejeme olej a osmahneme na něm zprudka maso. Chceme, aby se zatáhlo. Pak ho dáme vedle do mísy odpočívat.

Do pekáče dáme slaninu a opečeme ji. Pak k ní přihodíme cibuli, mrkev, celer, česnek a žampiony a řádně opečeme. Do směsi přidáme rajčatový protlak a prohřejeme. Pak tam vlijeme veškeré víno, ztlumíme plamen a necháme probublávat, dokud se směs nezredukuje na polovinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů.

Do pekáčku vlijeme asi čtvrt litru vody, případně vývar, pokud jej máme. Přidáme tam také tymián a rozmarýn. Buď celé snítky, nebo bylinky nasekáme nahrubo a zabalíme je do gázy, kterou zauzlujeme. To děláme proto, abychom pak omáčku nemuseli cedit, nebo z ní horko těžko odstraňovat bylinky.

Pekáč zakryjeme pokličkou a dáme do trouby na asi 2,5 hodiny péct. Na závěr z omáčky odstraníme bylinky a vmícháme do ní studené máslo. Podáváme.

Tip na závěr : Tento recept je zjednodušená verze hovězího po burgundsku z knihy Romana Staši „Matla“. Některé suroviny jsem nahradila, protože jsem je doma neměla (slaninu za špek, řapíkatý celer za obyčejný celer, šalotku za cibuli). Na máslo nakonec jsem dokonce zapomněla, ale rozhodně ho doporučuji přidat. I tak byla omáčka výborná.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept