Příprava
Začneme přípravou. Maso nakrájíme na kostky a v misce osolíme, opepříme a obalíme v hladké mouce. Dáme stranou.
Pak si připravíme zeleninu: mrkev oloupeme nakrájíme na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno. Celer oloupeme a nakrájíme na menší proužky. Žampiony očistíme (je-li nutné, oloupeme) a nakrájíme na čtvrtinky. Česnek oloupeme nakrájíme nadrobno. Špek si nakrájíme na menší kostičky.
V pekáči (případně na pánvi, ze které pak směs přendáme do hrnce/pekáče, co půjde do trouby) rozehřejeme olej a osmahneme na něm zprudka maso. Chceme, aby se zatáhlo. Pak ho dáme vedle do mísy odpočívat.
Do pekáče dáme slaninu a opečeme ji. Pak k ní přihodíme cibuli, mrkev, celer, česnek a žampiony a řádně opečeme. Do směsi přidáme rajčatový protlak a prohřejeme. Pak tam vlijeme veškeré víno, ztlumíme plamen a necháme probublávat, dokud se směs nezredukuje na polovinu. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 stupňů.
Do pekáčku vlijeme asi čtvrt litru vody, případně vývar, pokud jej máme. Přidáme tam také tymián a rozmarýn. Buď celé snítky, nebo bylinky nasekáme nahrubo a zabalíme je do gázy, kterou zauzlujeme. To děláme proto, abychom pak omáčku nemuseli cedit, nebo z ní horko těžko odstraňovat bylinky.
Pekáč zakryjeme pokličkou a dáme do trouby na asi 2,5 hodiny péct. Na závěr z omáčky odstraníme bylinky a vmícháme do ní studené máslo. Podáváme.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář