Future 50 Foods

Už znáte kouzelné mungo fazole?

01.04.2020

Mungo fazole, známá také jako vigna zlatá, je luštěnina, která pochází z Indie. Dnes se ale běžně pěstuje i u nás. Chutí připomíná čerstvý zelený hrášek a je velmi zdraví prospěšná pro lidský organismus. Právem patří mezi superpotraviny a také je řazena mezi Future 50 Foods.

Seznam Future 50 Foods sestavila značka Knorr ve spolupráci s WWF (World Wildlife Fund, Světový fond na ochranu přírody). Účelem je přiblížit lidem výživově vydatnější zdroje, než na které jsou zvyklí, a také ukázat větší možnosti v tom, co můžeme vařit a následně jíst.

Zdravotní účinky mungo fazolí

Fazole mungo jsou bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, draslíku, železa, manganu, zinku, kyseliny listové, bílkovin a vlákniny. Také obsahují vitamíny skupina A, B, C a K. Jsou tak prospěšné pro růst a zpevnění vlasů, nehtů, blahodárně ale působí i na naše játra a detoxikují organismus. Čistí krev, zlepšují krevní oběh a pomáhají proti kardiovaskulárním chorobám. Mimo jiné také posilují imunitu.

Jejich výhodou je, že jsou velmi snadno k dostání a jejich koupě není nijak finančně náročná. Jsou snadno stravitelné a jejich nutriční hodnota je podobná jako fazolí obecně. Naklíčením ji lze ještě zvýšit. Klíčení mungo fazolí je velmi oblíbené. Jak na to? Je to úplně jednoduché.

Jak naklíčit mungo?

Stačí vzít 100g mungo fazolek v bio kvalitě, které nejprve dobře propláchnete. Následně je nasypejte do sklenice, tu zalijte čistou vodou tak, aby byla ze ¾ plná. Dejte do lednice alespoň na 12 hodin. Poté vodu vylijte, fazolky propláchněte a opět zalijte čistou vodou. Fazolky nechtě tak na 10 minut napít, vodu vylijte a sklenici dejte opět do lednice. Nechte je tam 3-5 dní, podle toho, jak dlouhé klíčky budete chtít.

Jak mungo fazole využít v kuchyni?

Skvěle se hodí pochopitelně do asijské pánve a do takzvané číny. Výborné jsou ale i ne tepelně upravené do zeleninových mixů, jako je šopský salát nebo teplý čočkovo-dýňový salát. Ze syrových mungo fazolí můžete připravit vynikající polévku, kdy postupujete stejně jako při přípravě klasické fazolačky. Nebo jimi jen nějakou ozdobte, třeba na rajské polévce budou vypadat parádně. Chuťové buňky potěšíte i zapečenými mungo s vajíčkem, rajčaty, kokosovým mlékem a kopou koření, jako je zázvor, česnek, kurkuma, masala, chilli, koriandr a máta.

Recept na mungo hummus

Jistě znáte cizrnový hummus. Pojďte si ho tentokrát připravit trošku jinak – tím, že využijete právě mungo fazole. Použijte hrnek vařených mungo, 3 lžíce citronové šťávy, 2 stroužky česneku a 3 lžíce sezamového oleje. Vše namixujte na hustou kaši, dochuťte solí, pepřem a dalším oblíbeným kořením a hotovou pochoutku podávejte dozdobenou nasekanými oříšky.

Zaujaly vás mungo fazole? Tak neváhejte a zařaďte je i do svého jídelníčku. Pro ještě více inspirace se podívejte na naše další recepty

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept