Čočkové „masové“ kuličky s rajčatovou omáčkou

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 40 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Milujete masové koule? Pak vyzkoušejte tuhle skvělou rostlinnou verzi – místo masa použijeme čočku, jinak ale postupujeme jako při přípravě masových kuliček. K nim přidáme jednoduchou rajčatovou omáčku a úžasná večeře je na stole! Podávejte s chlebem, rýží nebo těstovinami.

Ingredience

  • 200 g čočky (zelené nebo hnědé)
  • 1 kostička kuřecího bujonu Knorr
  • 1 červená cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 mrkev
  • 150 g strouhanky
  • 1 vejce
  • 1 svazek petržele
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 400 g konzervovaných rajčat
  • 1 lžička sušeného oregana

Příprava

Čočku propláchneme a dáme do hrnce. Do něj nalijeme vodu zhruba centimetr nad čočku a dusíme spolu s rozdrobeným bujonem 20 až 30 minut, dokud není čočka měkká.

Mrkev oloupeme a nastrouháme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.

V hrnci rozpálíme olej a na něm opečeme cibuli a mrkev dozlatova. Pak přidáme česnek a dvě minutky opečeme. Ke směsi pak přidáme vařenou čočku a promícháme. Poté směs v mixéru rozmixujeme.

Do rozmixované směsi vmícháme strouhanku, petržel nakrájenou nadrobno a vejce. Z hmoty tvarujeme menší kuličky.

Kuličky umístíme na plech vyložený pečícím papírem, pokapeme olivovým olejem a pečeme 25 až 30 minut v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme, dokud nejsou kuličky zlaté.

Pasírovaná rajčata prohřejeme s oreganem. Osolíme a opepříme. Pečené kuličky podáváme s rajčatovou omáčkou.

Tip na závěr : Do kuliček můžete přidat lžíci římského kmínu, a pokud máte rádi pálivé, přidejte nadrobno nakrájenou chilli papričku.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept