Smrkový sirup za studena

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Usnadňuje vykašlávání, rozpouští hleny, uvolňuje dýchací cesty.

Ingredience

  • mladé smrkové výhonky
  • cukr
  • citrón
  • větší zavařovací sklenice
  • celofán
  • cedník/plátýnko
  • gumička
  • láhev

Příprava

Natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme.

Zavařovací sklenici dobře vymyjeme horkou vodou a necháme oschnout.

Na dno naskládáme první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujeme.

Zasypeme přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položíme dvě kolečka citronu i s kůrou.

Na cukr dáme další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujeme, dokud nezaplníme celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžeme i v průběhu louhování.

Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a důkladně zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.

Hotový sirup přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a slijeme do lahví. Skladujeme nejlépe v lednici.

Tip na závěr : Konzumovat se dá přímo, přidat ho ale můžete i do čaje nebo vody. Vhodný je i pro děti.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept