Příprava
Natrhané výhonky důkladně opláchneme studenou vodou a papírovou kuchyňskou utěrkou je jemně osušíme.
Zavařovací sklenici dobře vymyjeme horkou vodou a necháme oschnout.
Na dno naskládáme první vrstvu výhonků do výšky asi pěti centimetrů a důkladně je upěchujeme.
Zasypeme přibližně centimetrovou vrstvou cukru, na kterou položíme dvě kolečka citronu i s kůrou.
Na cukr dáme další pěticentimetrovou vrstvu výhonků a s vrstvením pokračujeme, dokud nezaplníme celou sklenici. Poslední vrstvou by měl být cukr. Dosypávat ho můžeme i v průběhu louhování.
Hrdlo naplněné sklenice zakryjeme celofánem a důkladně zagumičkujeme. Zavařovačku postavíme někam na slunné místo, nejlépe na okenní parapet, a obsah necháme dva až tři týdny louhovat, dokud se uvnitř nevytvoří hustá tmavá šťáva.
Hotový sirup přecedíme přes jemné sítko nebo plátýnko a slijeme do lahví. Skladujeme nejlépe v lednici.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář