Špenátové slunce

Autor: Gréta Líná HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Tento koláč zaujme na první pohled a k tomu všemu vám bude špenátové slunce i chutnat.

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 70 ml panenského olivového oleje
  • 2 dl bílého suchého vína (ne z lednice)
  • 3 špetky soli

Příprava

Smícháme všechny ingredience pro těsto v míse a důkladně prohněteme, aby se všechny dobře spojily.

Hotové těsto dáme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme odpočívat v lednici během přípravy náplně.

Ingredience Náplň

  • 300 g špenátu
  • 250 g ricotty nebo tvarohu
  • 1 vejce
  • Knorr pepř černý mletý z Vietnamu
  • 1/2 lžičky soli
  • 100 g parmazánu
  • 100 g tvrdého sýra
  • strouhanka

Příprava Náplň

Uvaříme špenát jak jsme zvyklí a zbavíme ho vody. Nejlépe se zde hodí špenát celý, ne sekaný, dá se použít jak mražený, tak čerstvý.

Přidáme ricottu nebo tvaroh, vejce a ingredience promícháme.

Nastrouháme do směsi parmezán. A přidáme další tvrdý sýr, který máme rádi např. goudu nebo můžeme použít třeba nivu (v tomto případě pozor na sůl.) A směs znovu zamícháme.

Pokud se nám směs zdá řídká, přisypeme strouhanku, abyhcom dosáhli dobré konzistence směsi, která nám z koláče nevyteče.

Připravíme si těsto, které rozdělíme na polovinu. Vyválíme kulatý plát těsta vysoký asi 0,5 cm.

Vezmeme kulatou šablonu (např. velký talíř), kteoru položíme na talíř a ořízneme těsto do kulatého tvaru.

Náplň rozdělíme třetiny. Třetinu umístíme doprostřed těstového kolečka na hromádku. Zbylé dvě třetiny dáme 1 cm od kraje kruhu a rovnoměrně ho roprostřeme po celém obvodu. Hromádka uprostřed a náplň na kraji se nemusí dotýkat, může mezi nimi vziknout menší mezera.

vyválíme plát z druhé poloviny těsta. Plátem přikryjeme kruh s náplní. Doprostřed, na místo kam jsme vytvořili hromádku náplně položíme misku dnem vzhůru a přimáčkeme. Tak aby nám vznikl kulatý "polštářek" jako na fotce.

Okraje plátu srovnáme s kruhem a ořízneme, aby nám na sebe oba kusy těsta seděly.

Okraje koláček (oba pláty těsta) přimáčkeme k sobě vidličkou.

Teď nastává kreativní část práce, kdy nakrájíme obvodový kruh (od vnitřního kruhu ke kraji) na kousky tlusté asi 3 cm. Kousky postupně otáčíme na bok tak, aby nám koukala náplň (viz fotka).

Koláč pečeme asi 30 minut na 180°C do zlatova.

Tip na závěr : Aby koláč dobře vypadal, můžeme ho potřít vajíčkem a posypat oblíbenými semínky např. lněnými nebo slunečnicovými.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept