Příprava
Smícháme všechny ingredience pro těsto v míse a důkladně prohněteme, aby se všechny dobře spojily.
Hotové těsto dáme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme odpočívat v lednici během přípravy náplně.
Tento koláč zaujme na první pohled a k tomu všemu vám bude špenátové slunce i chutnat.
Smícháme všechny ingredience pro těsto v míse a důkladně prohněteme, aby se všechny dobře spojily.
Hotové těsto dáme do fólie nebo igelitového sáčku a necháme odpočívat v lednici během přípravy náplně.
Uvaříme špenát jak jsme zvyklí a zbavíme ho vody. Nejlépe se zde hodí špenát celý, ne sekaný, dá se použít jak mražený, tak čerstvý.
Přidáme ricottu nebo tvaroh, vejce a ingredience promícháme.
Nastrouháme do směsi parmezán. A přidáme další tvrdý sýr, který máme rádi např. goudu nebo můžeme použít třeba nivu (v tomto případě pozor na sůl.) A směs znovu zamícháme.
Pokud se nám směs zdá řídká, přisypeme strouhanku, abyhcom dosáhli dobré konzistence směsi, která nám z koláče nevyteče.
Připravíme si těsto, které rozdělíme na polovinu. Vyválíme kulatý plát těsta vysoký asi 0,5 cm.
Vezmeme kulatou šablonu (např. velký talíř), kteoru položíme na talíř a ořízneme těsto do kulatého tvaru.
Náplň rozdělíme třetiny. Třetinu umístíme doprostřed těstového kolečka na hromádku. Zbylé dvě třetiny dáme 1 cm od kraje kruhu a rovnoměrně ho roprostřeme po celém obvodu. Hromádka uprostřed a náplň na kraji se nemusí dotýkat, může mezi nimi vziknout menší mezera.
vyválíme plát z druhé poloviny těsta. Plátem přikryjeme kruh s náplní. Doprostřed, na místo kam jsme vytvořili hromádku náplně položíme misku dnem vzhůru a přimáčkeme. Tak aby nám vznikl kulatý "polštářek" jako na fotce.
Okraje plátu srovnáme s kruhem a ořízneme, aby nám na sebe oba kusy těsta seděly.
Okraje koláček (oba pláty těsta) přimáčkeme k sobě vidličkou.
Teď nastává kreativní část práce, kdy nakrájíme obvodový kruh (od vnitřního kruhu ke kraji) na kousky tlusté asi 3 cm. Kousky postupně otáčíme na bok tak, aby nám koukala náplň (viz fotka).
Koláč pečeme asi 30 minut na 180°C do zlatova.
Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář