Jak na to

5 skvělých receptů s lilkem, které musíte vyzkoušet

06.06.2021

Lilek, jinak také baklažán, je oblíbená středomořská zelenina, která našla oblibu i v naší kuchyni. Jeho nespornou výhodou je to, že má celkem neutrální chuť a je velmi snadný na přípravu. Stačí ho tedy jen dokořenit, případně zakápnout olejem a tepelně upravit. Je skvělou pochoutkou jak samotný, tak i jako ingredience do dalších jídel. Nevěříte? Tak sledujte následující recepty s lilkem, které jsme si pro vás připravili.

Recept na grilovaný lilek s česnekem

Lilek jednoznačně patří i na gril! Je velmi chutný a jako příloha ke grilovanému masu ideální.

Co budete potřebovat?

  • 1 větší lilek
  • Olivový olej
  • Sůl, pepř a 3 stroužky česneku
  • Snítku rozmarýnu a hrst tymiánu

Postup přípravy

Lilek nakrájejte na kolečka, pokud máte jen malý lilek, tak jej krájejte na plátky, vše vložte do misky a zakapejte olivovým olejem. Přidejte prolisovaný česnek, sůl i pepř a vše dobře promíchejte, aby se marináda dostala na všechny kousky zeleniny.

Následně přidejte ještě tymián, rozmarýn si nechte bokem, tím ošlehejte lilek až ve chvíli, kdy bude na grilu. Pečte 5 minut z každé strany. Máte hotovo!

Náš tip: Pokud se vám lilek nechce grilovat, Stačí stejným postupem nandat na plech a upéct ho v troubě. Máte tak během pár minut skvělý pečený lilek, který se hodí jako příloha, do salátů anebo jen tak, samotný.

Lilková pomazánka

Na oslavu, k snídani, k večeři nebo k filmu, lilková pomazánka se hodí na jakoukoliv příležitost.

Co budete potřebovat?

  • 1 lilek
  • 2 stroužky česneku
  • jeden bílý jogurt
  • olivový olej
  • sůl, pepř, mletý římský kmín
  • bylinku na dozdobení (pažitku, petržel…)

Postup přípravy

Lilek si nakrájejte na silnější kolečka, ty potřete olivovým olejem a dejte je péct do trouby na 180 stupňů. Jakmile je lilek měkký, vyndejte jej z trouby, kolečka pokrájejte na nudličky a dejte ho osmahnout do pánve na oleji. Přidejte koření a česnek a promíchejte. Jakmile bude lilek orestovaný, dejte ho do mixéru a rozmixujte najemno. Tímto je pomazánka hotová.

Doporučujeme podávat ji na opečené bagetce, dozdobené lžičkou jogurtu a posypané bylinkou.

Recept na zapečený lilek

Lilek můžeme zapéct v podstatě s jakoukoliv jinou zeleninou, s brambory, s masem nebo se sýrem… A nikdy nešlápneme vedle. Proto jsme si pro vás připravili zapečený lilek se sýrem a se surovinami, které jistě najdete doma.

Co budete potřebovat?

  • 1 velký lilek
  • jednu cibuli
  • 4 brambory
  • 2 rajčata
  • balení mozzarely
  • 100 ml rajčatového protlaku
  • 2 vajíčka
  • lžíci másla
  • sůl, pepř a bylinky dle chuti
  • pokud máte chuť, připravte si i 250 g mletého masa

Postup přípravy

Lilek omyjte, nakrájejte na 0,5 cm široká kolečka a posolte z obou stran. Nechte odležet asi 5 minut a pak lilek opět omyjte a osušte. Tímto postupem ho necháváte tak zvaně vypotit, kdy z něj sůl vytáhne možnou hořkost.

Mezitím si omyjte a oškrábejte brambory a pak je spolu s cibulí a rajčaty nakrájejte na kolečka. Pokud se rozhodnete připravit si i maso, nejprve ho osmahněte na oleji a na cibulce. Pak si připravte zapékací mísu, vymažte ji máslem a na dno naskládejte jednu vrstvu brambor. Na ně poklaďte kolečka lilku, rajčat a cibule. Vše osolte a opepřete a pokračujte další vrstvou brambor, pak opět lilek, rajčata, cibule – dokud vám suroviny nedojdou. Pokud připravujete variantu s masem, mezi vrstvy nandejte maso.

Následně si rozšlehejte vajíčka, přimíchejte rajčatový protlak a vše touto směsí zalijte. Na konec poklaďte vrstvou mozzarely, přidejte čerstvé či sušené bylinky a dejte zapéct do trouby na 45 minut na 160 stupňů.

Recept na plněný lilek kuskusem a zeleninou

Další recept, který je rychlý, snadný a jistě zachutná vám i celé rodině.

Co budete potřebovat?

  • 2 lilky
  • 3 rajčata
  • 1 papriku
  • jarní cibulku
  • 1 červenou cibuli
  • kuskus
  • 2 lžíce másla
  • koření dle chuti
  • 2 balení mozzarely

Postup přípravy

Do misky si připravte asi 20 lžic kuskusu, který zalijte vroucí vodou. Přidejte do něj lžíci másla, sůl, pepř a koření dle chuti – doporučujeme červenou papriku a provensálské koření. Promíchejte, přikryjte třeba talířem a nechte 5 minut odstát.

Mezitím si omyjte a rozpulte příčně lilek, vydlabejte z něj dužinu a tu pokrájenou na kousíčky nechte orestovat na zpěněné cibuli. Poté přidejte na kousíčky nakrájené rajčata, papriku, cibuli a všechno opečte na pánvi. Směs pak smíchejte s hotovým kuskusem.

Touto směsí naplňte vydlabaný lilek, který si uvnitř potřete nejprve olivovým olejem. Dejte do něj vrchovatě kuskus se zeleninou, přidejte koření dle chuti a na závěr poklaďte na plátky nakrájenou mozzarelu.

Dejte péct do trouby na 30 minut na 170 stupňů. Hotovou pochoutku můžete ještě posypat nasekaným tymiánem.

Recept na lilkový salát

Vynikající recept, který potěší každého vegetariána, ale jistě si na něm pochutnají i masožravci. Lilkový salát můžete podávat samotný, s další grilovanou zeleninou, s masem anebo se sýrem.

Co budete potřebovat?

  • 1 velký lilek
  • 5 stroužků česneku
  • sůl, pepř, chilli dle chuti
  • snítek rozmarýnu, tymiánu nebo sušené provensálské koření
  • olivový olej
  • šťávu z poloviny citronu
  • lžičku medu
  • sýr feta

Postup přípravy

Lilek nakrájejte na kolečka a smíchejte s prolisovaným česnekem smíchaným s olivovým olejem a kořením. Poté lilek buď ugrilujte (viz recept na grilovaný lilek), nebo upečte v troubě. V tom případě troubu předehřejte na 220 stupňů, lilky vyskládejte na pečicí papír a pečte 20 minut.

Během pečení lilku si připravte dresing. Je to snadné – stačí v misce smíchat asi 4 lžíce olivového oleje, lžičku medu, citronovou šťávu a jeden prolisovaný stroužek česneku. Přidejte sůl, pepř a promíchejte.

Opečený lilek dejte do talíře, přelijte dresingem a posypejte na kousky nakrájeným feta sýrem. Na závěr posypejte čerstvými bylinkami dle chuti.

Líbily se vám naše tipy, jak v kuchyni pracovat s lilkem? Pokud ano, určitě vám zachutnají i naše další recepty! 

Oběd, Večeře, Všechny

Veganská „žebra“ z lilku v hoisin omáčce

60 minut 4 porce
Oběd, Večeře, Hlavní jídlo, Všechny

Falafel s lilkovou majonézou

40 minut 4 porce

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept