Klasický segedínský guláš

Autor: PaBu HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Segedínský guláš pochází z města Szeged v Maďarsku. Jeho základem je vepřové maso, kysané bílé zelí a zakysaná smetana. Nejvhodnější maso pro segedín je vepřová plec nebo ramínka. Kdo má rád tučné, klidně může sáhnout po krkovici nebo bůčku. Naopak určitě nezkoušejte libovější kusy masa jako panenku nebo kýtu – segedínský guláš by neměl tu správnou chuť.

Ingredience

  • 800 g vepřové plece nebo jiného masa na guláš
  • 1 cibule
  • sádlo
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 2 lžičky sladké mleté papriky
  • 500 g kysaného bílého zelí
  • 250 g zakysané smetany
  • sůl

Příprava

Na pánvi rozehřejeme sádlo, přidáme nadrobno nasekanou cibuli a asi 2 minuty opékáme. Přidáme osolené maso nakrájené na cca 1-2 cm velké kostky a opékáme, než maso pustí šťávu. Poté pokračujeme v opékání, dokud nezmizí všechna tekutina a maso se nezačne opékat do zhnědnutí.

Přidáme kmín a papriku a krátce promícháme s masem a cibulí. Tento krok nesmí trvat moc dlouho, jinak paprika zhořkne. Zalijeme horkou vodou tak, aby maso bylo sotva ponořené a pod pokličkou dusíme do změknutí. To trvá minimálně hodinu, ideálně ale déle.

Zelí vložíme do cedníku a důkladně ho propláchneme, aby nebylo příliš kyselé. Necháme ho okapat a mírně ho utěrkou osušíme. Nakrájíme ho, aby nebylo dlouhé a přidáme k masu. Společně ještě dusíme alespoň 15 minut.

Do hotového guláše vmícháme zakysanou smetanu a již nevaříme. Podle chuti dosolíme. Podáváme s domácím houskovým knedlíkem.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept