Pokud doma vaříte každý den, určitě už jste měli pocit, že připravujete stále stejná jídla dokola. Hlavně ty přílohy – brambory, rýže, těstoviny. Jakou potravinou tento omezený výběr oživit? Vyzkoušejte červené sladké brambory neboli batáty. Jedná se o potravinu, která obsahuje neuvěřitelný koktejl vitamínů a zdraví prospěšných látek a řadí se k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec. Batáty rovněž figurují v seznamu 50 potravin budoucnosti. Jestliže vás zajímá problematika udržitelnosti a budoucího zajištění potravy pro naši planetu a zejména její lidské obyvatele, přečtěte si více o tomto tématu v našem úvodním článku.
Batáty dodají snadno stravitelnou energii
Říkáme batáty, ale setkat se můžete i s názvem topinambur. Tyto brambory v obchodě identifikujete poměrně snadno, a to podle výrazně načervenalé barvy jejich slupky. Po rozkrojení vás může až překvapit jejich sytá oranžová barva, která je způsobena vysokým obsahem karotenoidu. Jiné druhy těchto sladkých brambor mohou mít slupku oranžovou až hnědou a dužinu od krémové barvy až po tmavě oranžovou nebo i fialovou. Všechny se ale vyznačují svou vysokou výživou hodnotou, která může být až o 50 % vyšší než u klasických brambor. Proto po konzumaci batátů získáte dříve pocit nasycení, který vám i déle vydrží.
Proč jsou batáty sladké a zároveň i vhodné pro diabetiky
Batáty obsahují až 20 % škrobu a 6,4 % sacharidů. Díky tomu mají svou nezaměnitelně sladkou chuť. Tím se ale v žádném případě nestávají nevhodnou potravinou pro diabetiky. Právě naopak. Díky vysokému obsahu rozpustné vlákniny dochází ke snížení jejich glykemického indexu. Jak již bylo zmíněno, batáty jsou významným zdrojem karotenoidu. Ten je důležitý pro oči a ochranu sliznic před infekcí. Může dokonce působit jako prevence rakoviny. Konzumací sladkých červených brambor si můžete snížit hladinu cholesterolu a zároveň tělo zásobíte důležitým vitamínem C a B6.
Jak batáty připravit?
Sladké brambory můžete do svého jídelníčku zakomponovat v nejrůznějších formách. V podstatě mohou suplovat klasické brambory. Batáty si můžete uvařit, upéct nebo usmažit. Receptů je spousta. Výborné budou například zapečené se zeleninou a posypané sýrem. Pečením se totiž uvolňují cukry a škroby a batáty jsou tak ještě sladší. Můžete je rovněž použít jako klasickou přílohu, kaši z batátů budou vaše děti jednoduše milovat. Zkuste z nich udělat i hranolky nebo je použijte do zeleninového salátu. Pokud je to možné, připravujte sladké brambory ve slupce. Loupáním byste se připravili o významnou část vlákniny.