Venku je chladno, pošmourno a vám není dobře? Nesahejte po tabletkách, ale vyzkoušejte medicínu našich babiček. Dobrý silný vývar, který vás nejen zahřeje, ale také posílí a dodá energii, a to díky řadě obsažených minerálních látek, bílkovin a tuků. Důležité je vařit jej pomalu, a především zapomenout na různá průmyslová dochucovadla. Připravte si vývar kuřecí, slepičí, hovězí, telecí, rybí či zeleninový. Vepřový vývar se pro svou specifickou chuť příliš nevaří. Říká se, že slepičí, kuřecí nebo hovězí vývar je obzvlášť vhodný pro ženy po porodu či osoby trpící chřipkou. Sice vás nevyléčí, ale určitě se po něm budete cítit lépe.
Slepičí vývar zahřeje tělo i duši
Na poctivý silný vývar budete potřebovat buď celou slepici nebo v případě kuřecího vývaru drůbeží kosti, křídla, odřezky. Přidejte mrkev, petržel, kousek celeru, cibuli i se slupkou (dodá vývaru zlatavou barvu), česnek, celý černý pepř a sůl. Pro ještě lepší chuť a větší sílu můžete předem kuřecí kosti opéct. Mrkev, petržel a celer oškrábejte. Vše vložte do hrnce a zalijte vodou. Vařte pomalu a nechte probublávat. Začnou se vytvářet bílé sraženiny, ty sbírejte, aby vývar nebyl kalný. Na konci vaření všechny kosti, zeleninu i koření vyndejte a vývar přeceďte přes cedník. Pustíte-li se do slepičího vývaru, vařte slepici a ostatní ingredience v tlakovém hrnci, slepice změkne mnohem dříve.
Silná chuť hovězího vývaru
Podobně se vaří rovněž hovězí vývar, na který potřebujete hovězí kýtu nebo plec a morkové kosti nebo hovězí žebra. Ta dodají vývaru chuť i sílu. Samozřejmostí je kořenová zelenina. Pokud ji chcete podávat s vývarem, přidejte ji až ke konci vaření. Hotový vývar se hodí rovnou ke konzumaci či jako základ na omáčky. Dá se ovšem rovněž uchovat pro další použití. Vývar můžete skladovat v lednici, kde vydrží maximálně týden, nebo ho zamrazit po menších částech například v plastových krabičkách.
Další druhy vývaru
Až budete mít jednoduchý vývar vychytaný, pusťte se i do dalších forem vývarů, které pozvednou vaši kuchyni o úroveň výš.
Můžete si připravit například consommé, tedy extra silný dvojitý vývar. Consommé se vyrábí ze zchladlého klasického vývaru, do kterého se přidá další zelenina, koření, umleté maso a cibule opečená do hněda. Nesmí chybět bílky, které consommé nádherně vyčistí. Pak už stačí jen pomalu vařit. Consommé se rovnou servíruje, neslouží jako základ k dalšímu vaření.
V kuchyni se vám také bude hodit demi-glace, silný vývar, který po vychladnutí vypadá jako želé. Používá se ke zvýraznění masové chuti, například do různých omáček či ragú, a je mnohem lepší volbou než různá dochucovadla. Vyrábí se z telecích nebo hovězích kostí, kořenové zeleniny, koření a červeného vína a vaří se aspoň 24 hodin. Vychlazené demi-glace se dá uchovávat v lednici nebo v mrazáku.