Sezónní tipy a triky

Jak si na Vánoce připravit vynikajícího kapra

12.11.2019

Těšíte na štědrovečerní tabuli plnou dobrot? Pak vám na talíři nesmí chybět rybí maso, které potěší vaše chuťové pohárky a prospěje také tělu. Ryba totiž obsahuje lehce stravitelné bílkoviny, zdraví prospěšné tuky, spoustu vitaminů a minerálů. Kromě tradičního kapra můžete zvolit jakoukoliv jinou rybu, jako je například pstruh, candát či štika. A jak je upravit, aby chutnaly celé rodině a vyhnuli jste se často zmiňované pachuti? Podívejte se na pár skvělých tipů, jak rybu naložit a ochutit kmínem nebo směsí na ryby od Knorr.

Kosti musí ven

Čerstvého kapra musíme očistit, vykuchat a připravit kapří filet, který má v sobě mnohem méně kostí než často dělané podkovy. Po odstranění hřbetní kosti, dáme pryč i ty žeberní, které seřízneme od páteře k břišní části. Ve finále prořezejte menší kůstky, aby se při přípravě rozvařily, a zůstane vám krásný masitý filet.

Položte kapra do lázně

Často si někdo stěžuje, že kapr páchne rybinou nebo bahnem. Chcete jim vytřít zrak a naservírovat dokonale voňavého kapříka? Pak určitě filety naložte do mléka nejméně na 2 hodiny, můžete i přes noc. Gurmáni mohou dát kapra na pár hodin do bílého vína a ti, co mají raději ráznější chuť, pak kapra ponoří do pivní lázně. Po několikahodinovém naložení rybu pokapejte citrónovou šťávou.

Dejte kaprovi lahodnou chuť

V tom, jak rybu ochutit, nehledejte vědu. Filety kapra posypejte příjemně aromatickým kmínem od Knorr a přidejte dostatečné množství soli. Pokud byste ale přece jen uvítali rozmanitější chuť, pak jednoznačně zvolte směs Koření na ryby Knorr, která obsahuje více voňavých ingrediencí, jako je například bazalka, rozmarýn, česnek, kurkuma či kajenský pepř.

Pět způsobů, jak si kapra připravit

Skvělé je, že si kapra můžete připravit několika možnými způsoby, stejně jako všechny ostatní sladkovodní ryby. Při vaření si dejte pozor, aby se o maso postaral jen mírný var, jinak by se vám ryba mohla rozpadnout. Při vaření v páře stačí kapra položit na napařovací vějíř, pod něj nalít trochu vody a báječná dietní večeře je hned hotová. Při dušení kapra podlijete menším množstvím vody s dalšími ingrediencemi, jako je například máslo, zelenina či koření. Přidáte-li ke kořenové zelenině povidla, bude váš štědrovečerní stůl zdobit nejstarší český vánoční recept na rybu – kapr načerno. Absolutním vánočním hitem je však smažený kapr v klasickém trojobalu. Stačí kvalitní čerstvý olej, v němž se ryba dozlatova osmahne, a pak ji položit na papírový ubrousek. Zdravější variantou je kapra v trojobalu upéct v troubě. Stačí ho vyskládat na plech vyložený pečicím papírem a olejem jen zlehka pokapat.

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept