Když se řekne Vánoce, jistě si představíte betlémek s Ježíškem, stromeček a dárky, rodinnou pohodu, cukroví… a samozřejmě také kapra a bramborový salát. Odkud se vůbec salát v našich končinách vzal? A jak si vyrobit ten nejlepší?
Historie bramborového salátu
Zajímá-li vás, jak se bramborový salát dostal až na českou vánoční tabuli, budete asi trochu zklamáni. Přesně to totiž nikdo neví. Slavné kuchařky Rettigová a Sandtnerová sice jistý druh salátu připravovaly, od toho dnešního se ale poměrně lišil. Po druhé světové válce se objevil recept na salát s majonézou, která v té době byla luxusem, takže si jej mohli dopřávat jen bohatí. Smažený kapr a salát i s kořenovou zeleninou a majonézou, tak jak jej známe dnes, se rozšířil až v 60. letech. Obsáhlejší historii si můžete přečíst zde.
Nejlepší bramborový salát? No přece ten váš!
Jako národ jsme poměrně konzervativní a o bramborovém salátu to platí dvojnásob. Každá rodina má svůj osvědčený recept, na který nedá dopustit. A tak v předvečer Štědrého dne, protože jedině salát připravený den předem získá plnou chuť, vaříme a krájíme všichni trochu jiné suroviny. Brambory uvařené ve slupce v osolené vodě, přidáváme mrkev, hrášek, kyselou okurku, někdo také petržel, celer, vejce natvrdo, salám, cibulku či pórek. Nechybí sůl, pepř, trocha hořčice a láku z okurek. To vše zalijeme majonézou, třeba tou od Hellman´s, která mu dodá výbornou vyladěnou chuť. Pokud vás nicméně stále jeden a tentýž recept nudí, doma se nemůžete shodnout na jeho správné podobě nebo hledáte zdravou variantu, zde přinášíme pár nápadů.
Bramborový salát jinak
Bramborový salát je ve své podstatě plný zeleniny a není nijak tučný ani nezdravý, pokud tedy úplně neplave v majonéze. Jestliže si toužíte udržet štíhlou linii i během Vánoc, stačí majonézu zčásti nahradit jogurtem či zakysanou smetanou. Bramborový salát tak bude lehký a vaše postava tím neutrpí.
Pro jinou chuť a také trochu odlehčení zkuste přidat jedno zelené jablko. Neloupejte ho, jen nakrájejte na kostičky a přimíchejte. Salát tím získá jemnější a křupavější chuť a jablko bude skvělou protiváhou ke kyselé okurce.
Chcete-li vyzkoušet nejen novou chuť, ale také nový vzhled, vynechte klasickou kořenovou zeleninu a místo ní do salátu nakrájejte oloupanou a doměkka uvařenou červenou řepu. S brambory, majonézou a trochou cibule vás salát překvapí nejen výbornou chutí, ale také zajímavou červenou barvou, takže inovaci máte zaručenou.
Letní bramborový salát
Bramborový salát ovšem nemusíte jíst jen v zimě. Skvělý je i v létě, pokud trochu obměníte ingredience. Pak se stává lehkou a chutnou pochoutkou ke grilování během dlouhých letních večerů. Stačí například k uvařeným bramborám přidat cuketu a vše ochutit jednoduchou olivovo-octovou zálivkou s trochou hořčice.