Vánoční cukroví, pečené i nepečené, vanilkový cukr, skořice a další voňavé koření, to vše patří k doladění té nejdokonalejší vánoční atmosféry.
Vanilkové rohlíčky, perníčky, linecké nebo vosí hnízda, to jsou ty nejzákladnější a nejoblíbenější druhy vánočního cukroví, které v Čechách pečeme. Oblíbené jsou ale také třeba kokosky, které pochází z Jižní Ameriky, cookies z USA nebo nejrůznější čokoládové kuličky, které jsou původem z Finska. Které patří mezi vaše nejzamilovanější?
My jsme si pro vás připravili voňavé recepty na klasiku, kterou jistě potěšíte celou rodinu. Tak jdeme na to!
Křehké a voňavé vanilkové rohlíčky
Vanilkové rohlíčky by neměly chybět na žádném vánočním stole. Jejich vůně i chuť je naprosto ikonická. Důležité je vychytat jejich křehkost, aby se vám v puse jen rozplývaly. Jak na to?
Ingredience:
- 200 g másla pokojové teploty
- 250 g hladké mouky
- 70 g moučkového cukru
- 100 g mletých vlašských ořechů
- 1 balení vanilkového cukru spolu s 30 g moučkového cukru na obalení
Postup:
- Ze všech surovin připravte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Následně si těsto rozdělte na špalíčky o průměru cca centimetr a z těch si nakrájejte kousky dlouhé asi centimetr a půl.
- Z připravených kousků tvarujte rohlíčky, které pokládejte vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem.
- Rohlíčky pečte asi 10 minut na 180 stupňů.
- Ihned po vyndání z trouby rohlíčky ještě horké obalte v předem přesetém moučkovém cukru, který smícháte s balíčkem vanilkového cukru.
Linecká kolečka slepovaná rybízovým džemem
Linecké je další klasické vánoční cukroví, které se objevuje na českých vánočních tabulí. Nepodceňujte hlavně kvalitní rybízový džem, který je lehounce štiplavý a dokonale tak vyváží sladkost samotného pečiva.
Ingredience
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 300 g hladké mouky
- 2 žloutky
- kůra a šťáva z poloviny citronu
- rybízový džem
Postup:
- Smíchejte sypké ingredience, které nejprve prosejte přes sítko.
- Zapracujte máslo a citronovou kůru i šťávu.
- Připravte hladké těsto, které zabalte do fólie a dejte odpočinout do lednice alespoň na 2 hodiny.
- Následně těsto rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát.
- Vykrajujte požadované tvary a pokládejte je na plech pokrytý pečícím papírem.
- Linecké pečte 5–8 minut na 180 stupňů.
- Nechte den odležet a pak spojujte tvary rybízovým džemem.
- Hotová linecká kolečka ještě pocukrujte moučkovým cukrem.
Medové perníčky, které jsou hned měkké
Upéct voňavé perníčky, které vám do Vánoc zaručeně změknou, to je touha každé hospodyňky. My vám poradíme, jak na to.
Ingredience
- 350 g hladké mouky
- 100 g moučkového cukru
- 50 g másla pokojové teploty
- 2 vajíčka
- 4 lžíce tekutého medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkové koření
Postup
- V míse smíchejte všechny sypké ingredience.
- Přidejte zbylé ingredience a zpracujte na hladké těsto.
- Těsto zabalte do fólie a nechte ho odpočinout alespoň dvě hodiny v ledničce.
- Následně těsto rozválejte na pomoučené ploše na tenký plát.
- Vykrajujte požadované tvary a pokládejte je na plech pokrytý pečícím papírem.
- Rozehřejte si troubu na 160 stupňů a pečte 8-10 minut.
- Poté hotové perníčky stáhněte z plechu a potřete je ještě horké rozšlehaným žloutkem, aby se vám pěkně leskly.
- Nechte perníčky vychladnout a dle vlastní fantazie je zdobte bílkovou polevou.
Sladká bílková poleva na perníčky
K perníčkům patří pochopitelně také zdobení sladkou bílkovou polevou, která dodá každému tvaru osobitou tvář. Popusťte uzdu své fantazii.
Ingredience
- 120 g moučkového cukru
- 1 bílek
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup
- Moučkový cukr přesejte přes sítko.
- K cukru přidejte bílek a citron a všechno míchejte či šlehejte do tuhé hmoty.
- Pokud je poleva moc hustá, přidejte ještě trošku citronové šťávy, pokud moc řídká, přidejte cukr.
- Jakmile jste s polevou spokojeni, lžící ji dejte do speciálního zdobícího sáčku a můžete začít zdobit.
Vosí hnízda nebo včelí úly? Postup je stejný!
Každé Vánoce se dělí na dva tábory, na jeden, který připravuje vosí hnízda, a na druhý, který dělá včelí úly. Nikdy se neshodnou, ale jde pouze o název. Co se týče přípravy, jde o jedno a to samé cukroví.
Ingredience na těsto
- 150 g namletých piškotů
- 50 g másla
- 2 lžíce mléka
- 100 g moučkového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 70 g lískových oříšků
- Rum dle chuti
- 50 g másla
- 50 g moučkového cukru
- 1 žloutek
- Rum dle chuti
- Celé piškoty na přilepení na dno
Postup
- Smíchejte drcené piškoty, změklé máslo, mléko, cukr, kakao i namleté ořechy, přidejte rum dle chuti.
- Vypracujte hladké těsto.
- Vezměte ingredience na náplň a vymíchejte hladkých krém.
- Z těsta vytvořte malé kuličky a ty postupně dávejte do formičky na úly.
- Střed vždy naplňte krémem.
- Hotový úl nalepte na piškot a nechte zatuhnout v ledničce.
Nepečené rumové kuličky snadno a rychle
Rumové kuličky jsou oblíbené nepečené vánoční cukroví, které zvládne opravdu každý. Do jejich přípravy můžete zapojit i děti, jen pozor, aby neupíjely rum 🙂
Ingredience
- 150 g piškotů
- 100 g rozinek
- 50 g másla
- 20 g namletých vlašských ořechů
- 3 lžíce třtinového cukru
- 1 dcl rumu
- Strouhaný kokos na obalení
Postup
- Rozinky naložte na alespoň hodinu do rumu, poté rozinky nakrájejte na malé kousky.
- Namelte piškoty, smíchejte je s kakaem, ořechy a cukrem.
- Přidejte máslo a důkladně ho zapracujte. Přidejte rozinky i rum a připravte těsto.
- Z těsta tvarujte malé kuličky – cca 1 cm v průměru, ty poté obalujte v nastrouhaném kokosu.
Marokánky se sušeným ovocem polité čokoládou
Možná nejde o tak tradiční vánoční pečivo, ale určitě jím uděláte radost mnoha vánočním hostům. Na talíři vypadají skvěle a na chuť jsou velmi osvěžující. Vyzkoušíte je?
Ingredience
- 100 ml smetany ke šlehání
- 100 ml sladkého salka
- 2 lžíce hladké mouky
- 100 g mandlí
- 100 g kešu oříšků
- 100 g sušených brusinek
- 100 g sušených meruněk
- 100 g sušených fíků
- hořká čokoláda na polití
Postup
- Oříšky, mandle a sušené ovoce nakrájejte na malé kousky.
- V rendlíku ohřejte salko, přilijte smetanu a přisypejte všechny nakrájené ingredience.
- Vše promíchejte, počkejte, až se všechno spojí a následně lžící oddělujte směs, kterou dávejte na plech vyložený pečícím papírem. Tvořte cca 2 cm v průměru velké placičky.
- Rozehřejte si troubu na 180 stupňů a placičky pečte, dokud nezezlátnou.
- V rendlíčku si rozehřejte čokoládu, přidejte do ní případně 3 lžíce mléka a hotové a vychladlé marokánky polévejte z jedné strany rozehřátou čokoládou.
- Nechte čokoládu zaschnout a můžete ochutnávat.
Představili jsme vám vánoční cukroví, které patří mezi nejoblíbenější a neklasičtější v českých kuchyní. Pokud ale hledáte inspiraci na netradiční vánoční cukroví, mrkněte na naše další dva tipy.