Future 50 Foods

Pohanka

12.11.2019

Naši předkové jedli pohanku opravdu hojně. Pak upadla v zapomnění a v dnešní době se zase vrací – jako jedna z 50 potravin budoucnosti, které jsme si představili v úvodním článku. Nyní se podíváme blíže, proč je pohanka našemu zdraví tak prospěšná a v jaké podobě ji můžeme konzumovat.

Koktejl zdravých látek

Ukazuje se, že naše babičky a dědečkové skutečně věděli, co je dobré a zdravé. Pohanka obsahuje množství cenných látek. Jednou z nejdůležitějších je rutin, antioxidant, který podporuje vstřebávání vitaminu C, posiluje krevní kapiláry a zabraňuje tvorbě krevních sraženin. Snižuje tedy riziko vzniku infarktu, embolie či mozkové mrtvice. Rutin rovněž oceníte, pokud vám často praskají žilky v obličeji či očích nebo trpíte na křečové žíly a hemoroidy.

A to samozřejmě není všechno. Díky obsahu vlákniny a vysokému obsahu více nenasycených mastných kyselin snižuje pohanka vstřebávání cholesterolu z potravy a napomáhá odbourávání cholesterolu v krvi. Čeká vás pěkný večer s partnerem? I tam by pohanka mohla pomoci. Upravuje totiž zažívání, a dokonce zvyšuje potenci. Seznam obsažených minerálních látek je rovněž úctyhodný, v pohance najdete vápník, fosfor, draslík, železo, mangan, měď či zinek, z vitamínů pak zejména B, C nebo E.

Pohanku ocení celiaci, vegetariáni i hubnoucí

Pohanka, která se řadí mezi pseudoobiloviny, je přirozeně bezlepková, takže představuje skvělou alternativu pro celiaky a alergiky na lepek. Hodí se rovněž pro vegetariánskou kuchyni, protože obsahuje více bílkovin než běžné obiloviny. A v neposlední řadě ji přivítají všichni, kteří by rádi ztratili nějaké to kilo. Pro redukční jídelníček je pohanka díky svým vlastnostem jednou z nejlepších variant.

Říkáte si, že toto je sice všechno hezké, ale pohanku jste vyzkoušeli a v žádném případě vám nechutnala? Možná jste jen nezvolili správný druh nebo úpravu. Pohanka se ze svých slupek loupe dvěma způsoby: mechanicky nebo vysokým teplem. Vysokým teplem oloupaná pohanka je spíš hnědá, mechanicky loupaná je světlá. A platí, že mechanicky loupaná bude pravděpodobně dražší, zato ale chuťově lepší.

Jak připravit pohanku?

Celou pohanku v podobě krup použijete zejména jako přílohu. Příprava je snadná, osolenou pohanku stačí 5 minut vařit ve vodě v poměru 1:2 a pak ji nechat zakrytou stát ještě 20 minut. Vznikne kaše, kterou dochutíte opečenou cibulkou či slaninou. Z takto uvařené pohanky můžete rovněž vykouzlit hlavní jídlo na způsob rizota.

Dá se koupit rovněž pohanka lámanka, která je vhodná do zavářek či nádivek, nebo pohanková mouka, ze které si usmažíte skvělé francouzské palačinky galettes.

Nalákaly vás výhody pohanky? Připravte si ji i vy. Osvědčené recepty najdete zde(odkazy).

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept