Borůvkový cheesecake

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Náročné Obtížnost
8 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Úžasný lehký cheesecake vás nadchne již na první pohled. Borůvky mu dodají krásnou barvu i chuť. Dort je časově náročný, ale rozhodně stojí za to.

Ingredience

  • 180 g koka sušenek
  • 60 g másla
  • 500 g lesních borůvek (čerstvé nebo mražené)
  • 50 g cukru krupice
  • 7 plátků želatiny
  • 250 g mascarpone
  • 130 g moučkového cukru
  • 500 g tučného tvarohu
  • 100 g smetany ke šlehání
  • maliny a borůvky na ozdobu

Příprava

Připravíme si dortovou formu o průměru 20cm. Sušenky rozdrtíme, máslo rozpustíme a promícháme v těstíčko. Hmotu natlačíme na dno dortové formy a dáme tuhnout do lednice.

Připravíme si borůvkové pyré. Borůvky s cukrem dáme do rendlíky a přivedeme k varu. V případě potřeby můžeme přidat trochu vody a vaříme asi 10 minut. Borůvky přepasírujeme přes jemný cedník. Hotové borůvkové pyré si rozdělíme do tří mističek v poměru 4:2:1 (4 lžíce, 2 lžíce, 1 lžíce)

Mascarpone vyšleháme s moučkovým cukrem do hladkého krému. Následně po lžících zašleháváme tvaroh. V druhé misce vyšleháme šlehačku a zlehka vmícháme do tvarohového krému. Tvarohový krém rozdělíme na tří části o váze cca 300 g.

Na první patro krému si připravíme 3 plátky želatiny. Dáme je do studené vody a necháme cca 5 minut nabobtnat. Ohřejeme si borůvkové pyré se čtyřmi díly a vložíme do něj vymačkanou nabobtnanou želatinu. Mícháme dokud se želatina zcela nerozpustí. Ihned přidáme 2 lžíce tvarohového krému a metličkou rozmícháme. Tuto borůvkovou směs nalijeme do zbytku tvarohového krému a metličkou opět rozmícháme do hladka. Krém nalijeme na sušenkový základ a dáme do lednice na 2 hodiny vychladit.

Na druhé patro krému si připravíme 2 plátky želatiny, borůvkové pyré se dvěma díly a druhou část krému. Postupujeme stejným způsobem jako u prvního patra. Krém nalijeme na ztuhlé první patro a dáme opět vychladit na dvě hodiny.

Na třetí patro krému si připravíme také 2 plátky želatiny, borůvkové pyré z jednoho dílu a třetí část tvarohového krému. Postupujeme stejným způsobem jako u předešlých pater. Krém nalijeme na druhé patro a dáme vychladit ideálně přes noc.

Ostrým nožem odřízneme dort od formu a formu sundáme. Dort dozdobíme malinami a borůvkami.

Tip na závěr : Můžete vyzkoušet i jeho malinovou variantu.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept