Bramborové halušky se zelím a uzeným

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Halušky patří k tradičním slovenským pokrmům, velmi oblíbené jsou také v Česku. Tento pokrm obsahuje noky z bramborového těsta, které se připravují na nejrůznější způsoby - nejčastěji právě s uzeným masem a kysaným zelím. Vyzkoušejte halušky po moravsku.

Ingredience

  • 1,5kg brambor (syrové/vařené)
  • 0,5kg hladké mouky
  • sůl
  • 2 vejce
  • 300g uzené rolky
  • 400g kysaného zelí
  • olej/sádlo
  • pepř, mletý kmín

Příprava

Brambory (uvařené nebo syrové) nastrouháme na jemno a přimícháme mouku, dvě vejce a špetku soli.

Brambory můžeme uvařit vcelku se slupkou, teplé oloupat, nebo nemusíme. Pokud je vařit nebudeme musíme počítat s tím, že budeme muset déle vařit samotné halušky.

Vše společně uhněteme ve vláčné těsto, které by mělo být přiměřeně řídké.

Propasírujeme ho přes cedník na halušky, nebo ho seškrabujeme nožem z prkénka, přímo do vroucí osolené vody a několik minut vaříme.

Uzenou rolku nakrájíme na kostičky, rozehřejeme sádlo/olej, přendáme do pánve uzené, přidáme kysané zelí, osolíme, opepříme, okmínujeme, a podusíme 10-15 minut. Hlídáme množství tekutiny, popř. podlijeme vodou/nálevem ze zelí.

Když halušky vyplavou na povrch, scedíme je.

Halušky promícháme se zelím a podáváme.

Tip na závěr : Podáváme dozdobené lžící kysané smetany a snítkou petrželky. Další variantou jsou halušky promíchané s bryndzou, po slovensku.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept