Celožitné muffiny z domácího kvásku

Autor: janickazlesicka HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
12 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Domácí kváskové muffiny vám báječně poslouží i jako náhrada pečiva. Vyzkoušejte tento snadný recept.

Ingredience

  • 120 g žitné mouky
  • 120 g vody
  • 4 lžíce kvásku

Příprava

Ingredience smícháme a kvásek necháme kvasit 12 hodin – nejlépe přes noc.

Ingredience Těsto

  • 250 g celozrnné žitné mouky
  • 3 lžíce olivového nebo světlicového oleje
  • 5 g (lžička) soli
  • 250 ml vody
  • semínka dle chuti

Příprava Těsto

Druhý den zaděláme těsto a necháme dvě tři hodiny kynout. Potom naplníme formičky na muffiny. Povrch muffin orosíme vodou a na ně pak nasypeme směs semínek např. lněné semínko, slunečnice, černý sezam, ovesné vločky.

Troubu nahřejeme na 200 °a dáme na dno rozpálit pekáček. Když trouba zhasne, vložíme do ní plech s muffiny a do připraveného pekáčku vlijeme rychle horkou vodu a troubu zavřeme.

Pečeme na 200° asi pět minut. Potom stáhneme teplotu na 150° a dopečeme, dokud nejsou pěkně zlatavé.

Když muffiny vyndáme z trouby, necháme ještě chvilku zchladnout a pak je vyndáme z formiček.

Pak si už jen můžeme pochutnávat na chlebových muffinkách s nějakou dobrou přílohou…nejlépe bílkovinovou.

Tip na závěr : Mouku můžeme i zaměnit nebo dát půl na půl.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept