Červená čočka s kořenovou zeleninou

Autor: Maky Kuchařová HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Zelenou čočku zná každý, ale výrazně rychlejší na přípravu je právě čočka červená, jelikož se nemusí dopředu namáčet. Červená čočka obsahuje spoustu železa, selenu, fosforu, zinku a vitamínu B6. Díky velmi vysokému obsahu železa a bílkovin se hodí pro vegetariány. Výborná je i pro diabetiky, protože má schopnost rovnoměrného uvolňování glukózy do krve. Červená čočka je prostě surovina, která by vám v kuchyni neměla chybět – je variabilní, rychle uvařená, zasytí a ještě je zdravá.

Ingredience

  • Hrnek červené čočky
  • Cibule
  • Olej
  • 2 mrkve
  • Kousek celeru
  • 2 stroužky česneku
  • 1 petržel
  • Sůl, Knorr černý pepř mletý z Vietnamu

Příprava

V hrnci přivedeme k varu vodu případně vývar (min. 2x tolik, co máme čočky). Přidáme čočku a vaříme asi 10 minut až do změknutí.

Ve vedlejším hrnci si v osolené vodě uvaříme mrkev, celer a petržel. Po změknutí je nakrájíme na drobné kostičky.

Na pánvi na rozpáleném oleji osmahneme cibuli nadrobno, přidáme kostičky zeleniny, prolisovaný česnek, ochutíme kořením a vmícháme čočku. Můžeme podlít zbytkem vývaru tak, aby nám vznikla kašovitá konzistence. Podáváme.

Tip na závěr : Červenou čočku podáváme s uzeninou, párkem či vajíčkem, kyselou okurkou dle chuti. U červené čočky můžete experimentovat s kořením – rozumí si jak s klasikou typu pepř, rozmarýn nebo tymián, tak báječně chutná s asijskými chutěmi: římským kmínem, čerstvým koriandrem nebo s kari.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept