Chłodnik – studená polévka z červené řepy

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 45 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Máte rádi studenou bulharskou polévku tarator a ukrajinský bořšč? Studená polévka chlodnik je takovou kombinací obou těchto klasik. Její základ tvoří listy červené řepy, kopr, pažitka, ředkvičky, okurka a kefír. Chlodnik pochází z Litvy a Lotyšska, velmi oblíbený je také v Polsku. Servírujte ho jako osvěžující oběd nebo večeři v letních vedrech. S kouskem pečiva jde o plnohodnotné hlavní jídlo, které zasytí.

Ingredience

  • 1 litr kefíru
  • 1-2 lžíce dijonské hořčice
  • 2 stroužky česneku
  • 2 svazky mladých listů červené řepy (F50F)
  • 1 svazek kopru a pažitky
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 salátová okurka
  • 1 citron
  • 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
  • Klíčky na ozdobu
  • 2 vařená vejce

Příprava

Okurku a ředkvičky nastrouháme na struhadle na plátky. Kopr a pažitku propláchneme a nakrájíme najemno. Zakápneme citronovou šťávou a smícháme s dvěma prolisovanými stroužky česneku.

Řepné listy omyjeme a nakrájíme najemno. Řepné listy dáme do hrnce s litrem vody, přidáme šťávu z citronu, lžičku soli, lžičku cukru (chceme-li), bujon a přivedeme k varu. Dusíme 10 minut.

Do polévky vmícháme kefír, hořčici, zeleninovou směs a pepř. Promícháme a dáme do ledničky chladit. Nejlépe přes noc.

Polévku podáváme s vařenými vejci a klíčky.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept