Příprava
Kvasnice necháme vzejít s trochou vlažného mléka a cukru.
Polohrubou mouku prosejeme do mísy, smícháme s cukrem, solí a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutek a jedno celé vejce, kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, rum a nastrouhanou citronovou kůru. Důkladně propracujeme. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě kynout v míse lehce vytřené olejem. Zhruba po hodině těsto znovu propracujeme a necháme kynout ještě dalších dvacet minut.
Zatím připravíme náplně.
Těsto rozdělíme na deset dílů. Válečkem zploštíme na placku o průměru asi 25 cm a vytvarujeme okraje. Necháme ještě čtvrt hodiny kynout, potom pomažeme okraje zbylým rozšlehaným vejcem.
Na těsto navrstvíme tvaroh tak, aby je zakryl (nebo si jej dáme do zdobícího sáčku), potom zdobíme povidly a mákem, za pomoci zdobících sáčků s hubičkou.
Dáme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi půl hodiny, dokud okraje nezrůžoví.
Koláč ihned po vyndání z trouby decentně polijeme vysokoprocentní smetanou s kapkou rumu, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Podáváme pocukrované moučkou.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář