Rizoto, neboli risotto je tradiční italský pokrm z rýže, do kterého se při vaření postupně přidává vývar, díky čemuž má pak krémovou konzistenci. Je spousta druhů – s houbami, různou zeleninou či různými druhy masa. My vám přinášíme recept na skvělé rizoto s chřestem a černým kořenem, které má v sobě kromě rýže i quinou. Servírujte ho klidně jako slavnostní večeři!
Ingredience
- 4 lžíce olivového oleje
- 500 g bílého chřestu
- 300 g černého kořene
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 200 g rýže na rizoto (arborio)
- 100 g bílé quinoy (F50F)
- 1 l vody
- 1 vanička Knorr bohatého bujónu zeleninového
- Kúra a šťáva z jednoho citronu
- 80 g parmazánu
- 2 lžíce nakrájené petržele
Příprava
Chřest oloupeme, zbavíme tvrdých konců a nakrájíme na centimetrové kousky. Černý kořen oloupeme a také nakrájíme na centimetrové kousky. Ve větší pánvi (woku) rozpálíme dvě lžíce oleje a na nich krátce opečeme chřest i černý kořen. Dáme stranou.
Do stejné pánve přihodíme další dvě lžíce olivového oleje, prolisovaný česnek a cibuli nakrájenou nadrobno. Zlehka opečeme.
Přidáme rýži a quinou a promícháme. Přidáme půl litru vody, přivedeme k varu a rozpustíme v ní bujón.
Rizoto vaříme a postupně přidáváme vodu, dokud není rýže al dente.
Na závěr do rizota vmícháme šťávu a kúru z citronu a osmahlý chřest a hadí kořen. Do rizota vmícháme parmazán a petrželku a servírujeme.
Recepty na každý den
Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář