Chřestový koláč ze zlomků chřestu

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
8 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Bohužel se někdy stane, že se vám při nevhodné manipulaci chřest v tašce zlomí. Případně můžete v obchodu narazit na balení s úlomky chřestu - pokud při práci na poli se chřest omylem zlomil. Upečte si z nich slaný koláč a zamezte plýtvání i této vynikající suroviny. Za recept děkujeme neziskové organizaci Zachraň jídlo.

Ingredience

  • 180 g hladké mouky
  • Sůl
  • 110 g másla
  • 3 lžíce sezamového semínka

Příprava

Koláčovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a položte na plech.

Ve větší míse smíchejte mouku, sezamová semínka a půl lžičky soli. Přidejte vychlazené nahrubo nastrouhané/nasekané máslo a smíchejte s moukou. Přidejte 80 ml ledově studené vody a rukama vypracujte kompaktní těsto. Těsto rozválejte do kruhu o tloušťce 0,5 centimetru a přeneste na připravenou formu. Přikryjte a dejte do lednice na 20 minut.

Po uplynutí doby chlazení vyjměte koláčovou formu z lednice, na těsto položte pečicí papír a zatěžte sušenými luštěninami nebo rýží a dejte péct do trouby vyhřáté na 190 °C na 15 minut. Vyjměte z trouby a snižte teplotu na 160 °C. 

Ingredience Náplň

  • 6 vajec
  • 250 ml plnotučného mléka
  • 140 g bílého řeckého jogurtu
  • 1 lžíce Hellmann's hořčice Klasik
  • 2 lžíce čerstvého tymiánu a dále pak dalších bylinek, které doma najdete:
  • 2 lžíce čerstvé bazalky
  • 1 lžíce čerstvého kopru (ten je obzvlášť ve spojitosti s chutí chřestu lahodný)
  • 1 lžíce pažitky
  • 250 g zlomků chřestu
  • 110 g sýra gruyère
  • 1 lžíce medu (nemusí být)

Příprava Náplň

Mezitím si v misce rozmíchejte vejce s mlékem, jogurtem a hořčicí. Přidejte lístky tymiánu, bazalky, najemno pokrájeného kopru a pažitky. Vaječnou směs osolte a opepřete.

Omytý chřest pokrájejte na 2,5 cm kousky a nejdelší stonky chřestu nechte na ozdobu. Malé kousky rozložte na těsto, přidejte pokrájený sýr gruyère a zakápněte ho medem. Vaječnou směs rovnoměrně nalijte do koláčové formy a navrch poskládejte zbylé delší stonky chřestu.

Pečte 1 hodinu dokud není vaječná směs ve středu pevná. Před podáváním nechte 10 minut vychladnout.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept