Chřestový salát s pošírovaným vejcem

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 25 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Tento salát vás překvapí svojí jemnou chutí syrového chřestu a do zálivky spotřebujete i tužší konce, které by jinak skončily v koši. Za recept děkujeme neziskové organizaci Zachraň jídlo.

Ingredience

  • 100 ml citronové šťávy
  • 1 šalotka
  • 1 lžička Hellmann's hořčice Klasik
  • 1 malý stroužek česneku
  • 1 lžička třtinového cukru
  • Sůl a pepř
  • 6 lžic oleje z vlašských ořechů
  • 600 g zeleného chřestu
  • 1 lžička bio citronové kůry
  • 50 g vlašských ořechů
  • 1 hrst čerstvého kopru

Příprava

Omytý chřest zbavte dřevnatých konců a ty vložte do mixéru. Do mixéru přidejte 60 ml citronové šťávy, pokrájenou šalotku, hořčici, česnek, cukr, půl lžičky soli a pepř podle chuti. Rozmixujte a průběžně do dresinku přidávejte olej z vlašských ořechů.

Pomocí škrabky na zeleninu loupejte podélně stonky chřestu tak, aby vznikly dlouhé stuhy. Přesuňte do velké mísy, osolte a zakapejte citronovou šťávou z půlky citronu. Lehce promíchejte.

Chřest bohatě zakapejte dresinkem, ozdobte nadrobno nastrouhanou citronovou kůrou, praženými a pokrájenými vlašskými ořechy a koprem.

Připravíme si na ozdobu pošírované (ztracené) vejce, viz níže. Když pošírované vejce umístíme na salát, z poloviny jej nařízněte, aby žloutek částečně vytekl. U správně uvařeného vejce totiž nesmí žloutek ztuhnout, musí zůstat tekutý. Až na talíři pošírované vejce osolíme, popřípadě ochutíme pepřem nebo bylinkami.  

Ingredience Ztracené vejce

  • 4 vejce
  • 50 ml octa

Příprava Ztracené vejce

Připravíme si vyšší a užší hrnec, do kterého dáme vodu a dáme vařit. Když se ode dna začnou odlepovat první bublinky, přilijeme do vody ocet a opět počkáme na bublinky.

Voda na přípravu pošírovaného vejce nesmí vřít a nikdy ji předem nesolíme. Toto pravidlo je třeba dodržet. Když opět začnou stoupat první bublinky, hrnec odstavíme a polévkovou lžící uděláme vír (rychle mícháme ve středu hrnce).

Během ohřívání vody si vejce rozklepneme samostatně do připravené mističky (hrníčku).

Do silného víru, který nám pomohla vytvořit lžíce, vlijeme rychle a z malé výšky jedno vejce. Nikdy jich neděláme více najednou, jelikož bychom vodu příliš ochladili.

Když se vejce ve víru obalí bílkem, vrátíme hrnec na plotýnku a na středním stupni vaříme zhruba 3 a půl minuty.

Pak pošírované vejce pomocí lžíce vyjmeme na talíř, můžeme použít i děrovanou naběračku. Vodu lze použít pro přípravu dalšího pošírovaného vejce.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept