Rychlá čočka na kyselo

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Jednoduché a výživné luštěninové jídlo – to je klasická čočka na kyselo s cibulkou a kyselou okurkou. Takto připravená zelená čočka je dobrá a zasytí. Čočku je potřeba jako většinu luštěnin předem namočit, aby se nám pak rychleji uvařila. Stačí hodina, ale nebojte se namočit ji klidně i přes noc. Když ji pak vaříme, je třeba dát pozor, abychom ji nepřevařili – čočka by měla být na skus, nikoliv na kaši.

Ingredience

  • 500g zelené čočky
  • 50g másla či sádla
  • 1 cibule nadrobno
  • 3 PL hladké mouky
  • sůl, pepř
  • ocet dle chuti
  • 4 ks kyselé okurky pokrájet do čočky + na servírování

Příprava

Čočku propereme ve studené vodě. Necháme ji hodinu namočenou a pak ji přibližně stejnou dobu vaříme v dostatečném množství osolené vody, až je měkká. Zbylou vodu slijeme do hrníčku.

Na másle či sádle osmahneme cibuli, zaprášíme ji moukou a krátce osmahneme. Zalijeme ji trochou vody scezené z čočky, promícháme a vmícháme do uvařené čočky. Dále vmícháme kyselé okurky pokrájené nadrobno. Dochutím octem, solí a pepřem a pár minut povaříme.

Čočku na kyselo podáváme s uzeným masem, párky, klobáskou, volským okem, vařeným vajíčkem a pečivem. Nebo taky samotnou – co, kdo má rád.

Tip na závěr : Čočku na kyselo můžeme dochutit také citronovou kúrou – stačí jen na jemném struhadle nastrouhat citron (ideálně chemicky neošetřený). Nebo můžeme čočce dodat zvláštní chuť tak, že ji vaříme spolu s bobkovým listem či tymiánem. Nekombinujte ale oba tyto tipy – citronová kúra se totiž k výše zmíněnému koření chuťově nehodí.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept