Příprava
Troubu předehřejeme na 170°C a připravíme si dortovou formu o průměru 22cm, jejíž dno vyložíme pečícím papírem.
Mouku a kakao prosejeme do misky a dobře promícháme. Ve druhé misce prošleháme cukr, máslo a olej do krémova. Postupně zašleháme vajíčka a žloutky. Do takto připravené hmoty střídavě přidáváme moučnou směs a podmáslí (mouku na 3x a podmáslí na 2x). Jedlou sodu smícháme v misce s octem (směs vypění) a vmícháme do těsta.
Těsto dáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě cca 45 min. Doba pečení je orientační, špejlí si ověříme propečení. Pokud je po vytažení čístá, máme upečeno.
Korpus necháme zcela vychladnout. Poté odřízneme boky korpusu a vyklopíme. Korpus 2x –
4x vodorovně prokrojíme (čím více, tím lépe, dort bude vláčnější).
Připrávíme si krém. Všechny suroviny dáme do mísy a společně vyšleháme do hladkého krému.
Pláty promažeme smetanovým krémem, každý vždy lehce přimáčkneme. Zbylým krémem celý dort do hladka obmažeme a dáme vychladit do lednice.
Dort dozdobíme čokáládovými bonbóny, čokoládovou polevou, strouhanou čokoládou, marcipánovými ozdobami či ovocem.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář