Cuketové placky

Autor: PaBu HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
2 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Máte rádi bramboráky? Tak to vám budou chutnat i cuketové placky! Oproti bramborákům jsou o něco zdravější, protože cuketa na rozdíl od brambor obsahuje hlavně vodu a ne škrob. Jinak je ale postup i použité suroviny stejné jako u klasických bramboráků. Dejte si cukeťáčky jen tak samotné nebo třeba s vařenými bramborami.

Ingredience

  • 1 velká cuketa
  • 1 vejce
  • 30-40 g hladké mouky
  • Půl lžičky oregana
  • Půl lžičky majoránky
  • 1 stroužek česneku
  • Sůl, pepř
  • Tuk na smažení

Příprava

Cuketu důkladně omyjeme a nastrouháme najemno. Posypeme asi půlkou lžičky soli a necháme 15 minut vypotit.

Vymačkáme tekutinu z cukety a vymačkanou vložíme do čisté misky. To jde nejlépe v cedníku s malými oky, případně je možné cuketu zamotat do plátýnka a vymačkat z něj tekutinu.

K cuketě přidáme vejce, mouku, oregano, majoránku, prolisovaný česnek, osolíme a opepříme dle chuti a důkladně promícháme. Chceme docílit hladkého polotekutého těsta.

Na sádle či oleji smažíme tenké placičky do zlatova. To trvá pár minut z obou stran.

Tip na závěr : Výborně chutná s majonézou nebo jogurtovým dipem. Ten připravíme tak, že smícháme jogurt, trošku majonézy, sůl, pepř a oblíbené bylinky, třeba pažitku nebo petržel. A proč jíst cuketu? Obsahuje vitaminy A, B a C a dále karoteny, vlákninu, železo, draslík, hořčík, vápník, a fosfor. Z 90 % je tvořena vodou, takže do jisté míry může nahradit i příjem tekutin.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept