Dokonalá svíčková s karlovarským knedlíkem

Autor: Maky Kucharova HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 180 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Svíčková na smetaně je klasika, kterou miluje snad každý. Udělejte k ní domácí karlovarský knedlík a úžasný nedělní oběd je na světě!

Ingredience

  • 1kg hovězí svíčkové nebo hovězího zadního (kýty)
  • 60g slaniny nakrájené na špalíky
  • sůl, pepř
  • 2 mrkve nastrouhané nahrubo
  • 150g celeru nastrouhaného nahrubo
  • 2 petržele nastrouhané nahrubo
  • 10 kuliček pepře
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 200g másla
  • 200ml zeleninového vývaru
  • 200ml smetany ke šlehání
  • hladká mouka
  • 1 zakysaná smetana
  • 1 PL citrónové šťávy na dochucení
  • nakládané brusinky a plátny citrónu na podávání

Příprava

Očištěné a osušené maso pravidelně prošpikujeme špalíky slaniny. Po celém povrchu ho osolíme a opepříme. Maso vložíme do hrnce s těžkým dnem, zasypeme zeleninou, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a přelijeme rozpuštěným a zchladlým máslem. Přiklopíme a necháme odležet v lednici přes noc.

Druhý den podlijeme maso vývarem a dáme péct do trouby předehřáté na 170 st. na 4-5 hodin.

Měkké maso vyndáme ze základu a necháme ho odpočinout. Ze základu vyndáme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy.

Všechno pak do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dáme na plotnu a zvolna zahřejeme. V části smetany rozmícháme mouku a za stálého míchání vlijeme do omáčky. Zbytek smetany smícháme se zakysanou smetanou a také vlijeme do omáčky.

Zvolna ji necháme probublat asi 15 minut až zhoustne. Nakonec omáčku dochutíme solí a citrónovou šťávou.

Vychladlé maso nakrájíme na plátky a necháme ho prohřát v omáčce.

Zatímco se maso peče, připravíme knedlíky.

Kostičky z rohlíků opečeme na másle a dáme je zchladnout do mísy, pak je pokapeme pár lžícemi mléka a promneme, aby se do nich mléko vsáklo, přidáme petrželku a promícháme.

Do velkého hrnce dáme vařit vodu.

Žloutky prošleháme se zbylým mlékem a nalijeme do mísy k rohlíkům. Přisypeme mouku, muškátový květ, osolíme a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.

Na pracovní plochu položíme plátno a něj dáme polovinu těsta. Vytvarujeme ho asi do 20cm válečku, obalíme plátnem a jeho okraje svážeme kuchyňským provázkem. Přesně takto postupujeme i s druhým knedlíkem.

Knedlíky ponoříme do vařící vody a vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Knedlíky vyjmeme z vody, vybalíme a ihned nakrájíme na plátky.

Svíčkovou omáčku a maso podáváme s karlovarským knedlíkem, brusinkami a plátkem citrónu.

Ingredience Karlovarský knedlík

  • 7 (den starých) rohlíků, nakrájených na kostičky
  • 1 PL másla
  • 170ml mléka
  • hrst nadrobno nasekané petželky
  • 2 žloutky
  • 100g hrubé mouky
  • 2 špetky muškátového květu
  • sůl
  • sníh ze 2 bílků

Příprava Karlovarský knedlík

viz nahoře

Tip na závěr : Dobrou chuť!

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept