Příprava
Očištěné a osušené maso pravidelně prošpikujeme špalíky slaniny. Po celém povrchu ho osolíme a opepříme. Maso vložíme do hrnce s těžkým dnem, zasypeme zeleninou, přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list a přelijeme rozpuštěným a zchladlým máslem. Přiklopíme a necháme odležet v lednici přes noc.
Druhý den podlijeme maso vývarem a dáme péct do trouby předehřáté na 170 st. na 4-5 hodin.
Měkké maso vyndáme ze základu a necháme ho odpočinout. Ze základu vyndáme kuličky pepře, nového koření a bobkové listy.
Všechno pak do hladka rozmixujeme tyčovým mixérem. Dáme na plotnu a zvolna zahřejeme. V části smetany rozmícháme mouku a za stálého míchání vlijeme do omáčky. Zbytek smetany smícháme se zakysanou smetanou a také vlijeme do omáčky.
Zvolna ji necháme probublat asi 15 minut až zhoustne. Nakonec omáčku dochutíme solí a citrónovou šťávou.
Vychladlé maso nakrájíme na plátky a necháme ho prohřát v omáčce.
Zatímco se maso peče, připravíme knedlíky.
Kostičky z rohlíků opečeme na másle a dáme je zchladnout do mísy, pak je pokapeme pár lžícemi mléka a promneme, aby se do nich mléko vsáklo, přidáme petrželku a promícháme.
Do velkého hrnce dáme vařit vodu.
Žloutky prošleháme se zbylým mlékem a nalijeme do mísy k rohlíkům. Přisypeme mouku, muškátový květ, osolíme a promícháme. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků.
Na pracovní plochu položíme plátno a něj dáme polovinu těsta. Vytvarujeme ho asi do 20cm válečku, obalíme plátnem a jeho okraje svážeme kuchyňským provázkem. Přesně takto postupujeme i s druhým knedlíkem.
Knedlíky ponoříme do vařící vody a vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Knedlíky vyjmeme z vody, vybalíme a ihned nakrájíme na plátky.
Svíčkovou omáčku a maso podáváme s karlovarským knedlíkem, brusinkami a plátkem citrónu.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář