Domácí medovník

Autor: Janina1499 HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
12 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Medovník je tradiční dort z plátů těsta, které je slazeno medem, a výborným krémem karamelové chuti. Není zcela jasné, jestli jde o arménský či ruský recept, jisté ale je, že medovník je populární nejen u nás, ale třeba i na Blízkém východě. Vyzkoušejte si medovní připravit doma! A nezapomeňte ho aspoň den nechat odležte, aby se chutě pěkně spojily.

Ingredience

  • 100 g másla
  • 120 g cukru krystal
  • 50 ml mléka
  • 4 lžíce medu
  • 2 vejce
  • 1 lžíce octa
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 lžíce sody
  • cukrový sirup
  • 1 salko
  • 300 g másla

Příprava

V hrnci rozehřejeme máslo, cukr, mléko, med (nevaříme, jen rozpustíme). Do hrnce přidáme vejce, ocet a rozšleháme.

Do hrnce přidáme mouku spolu se sodou. Vypracujeme těsto. Dáme do lednice na 30 minut. Těsto rozdělíme na čtvrtiny. Každou jednu vyválíme na pomoučněném válu. Pečeme dozlatova cca 10 minut. Z každé čtvrtiny upečeného těsta vyřízneme kruh podle dna dortové form.

Připravíme si cukrový sirup: v hrnci rozpustíme 300 g cukru krystal v 250 ml vody. Necháme vychladnout jak cukrový sirup, tak placky. Krém nám vznikne po vyšlehání celého salka spolu s 300 g změklého másla (ne v mikrovlnce!).

Nakonec každou placku zlehka potřeme cukrovým sirupem. Mezi placky dáváme vrstvy krému. Vrch a boky dortu také. Nakonec ho zasypeme směsí ze okrojků, co nám zbyly z upečeného těsta. Můžem je umlít v robotu. Můžeme také přidat trochu namletých vlašských oříšků.

Dáme uležet do chladu a to nejlépe na dva dny, aby byl opravdu měkký.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept