Domácí vaječný likér

Autor: rafiner HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
1 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Domácí vaječný likér, báječný nápoj nejen pro vánoční čas. Určitě nešetřete na kvalitě vajíček – čím kvalitnější vajíčka (nejlépe z domácího chovu, bio, nebo z volného chovu), tím lepší výsledný vaječný likér.

Ingredience

  • 100 ml neslazeného kondenzovaného mléka
  • 400 ml 31% smetany
  • 200 g krupicového cukru
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 5 žloutků
  • 200 - 300 ml rumu

Příprava

Do rendlíku jsem nalila mléko, smetanu, přisypala jsem cukr a přilila lžičku vanilkového extraktu (Můžete použít vanilkový lusk. Lusk rozřízněte v půlce, vydlabejte semínka a i s luskem je dejte povařit do mléčné směsi.)

Mléčnou směs jsem jsem pomalu zahřívala, dokud se cukr nerozpustil a směs nezhoustla. Poté jsem rendlík odstavila. Připravila jsem vodní lázeň a stranou žloutky do kovové mísy. Jakmile se začala voda v hrnci vařit, plotýnku jsem vypnula, na hrnec jsem dala mísu se žloutky, které jsem šlehala metličkou. Musíte šlehat rychle, aby se žloutky nezdrcly.

Žloutky je potřeba ohřát, což zkouším na prst a jakmile ho tam jen tak tak udržím, mám hotovo a mísu dám z vodní lázně. Za stálého míchání ke žloutkům přilévám mléčnou směs, vše následně přecedím přes cedník a do směsi přiliji rum.

Poté vaječňák přeliji do čisté lahve.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept