Gratinované brambory (vegan verze)

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 55 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Klasické gratinované brambory se neobjednou bez smetany a sýra. Pokud byste si je chtěli dopřát v rostlinné verzi, také to jde. Tenhle recept vám ukáže, jak na to. Tyto brambory jsou báječné samotné jako oběd nebo večeře, nebo je servírujte jako přílohu.

Ingredience

  • 1 kg brambor
  • 30 g margarínu
  • 40 g mouky
  • 500 ml ovesného nápoje
  • 1 vanička bohatého bujonu Knorr zeleninového
  • Pepř
  • Strouhaný muškátový oříšek
  • 50 g veganského strouhaného sýra
  • 2 lžíce sezamových semínek (F50F)
  • 2 lžíce nasekané pažitky

Příprava

Brambory oloupeme a nakrájíme nebo nastrouháme na tenké plátky.

V hrnci rozpustíme margarín, přidáme mouku a orestujeme. Přidáme ovesný nápoj a za stálého míchání přivedeme k varu. Vmícháme bujon Knorr a okořeníme bešamel pepřem a muškátovým oříškem.

Přidáme brambory a dobře promícháme. Vložíme je do zapékací mísy a posypeme alternativou strouhaného sýra a sezamovými semínky. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C (horkovzdušná trouba: 155°C) zhruba 45 minut.

Tip na závěr : Podávejte se salátem. Část brambor nahraďte sladkými bramborami.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept