Příprava
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Čerstvé houby očistěte (podle potřeby omyjte velmi krátce pod tekoucí vodou a osušte) a nakrájejte na menší kousky.
V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.
K osmažené cibuli přidejte nakrájené houby a orestujte je, dokud nezměknou a nepustí přebytečnou vodu. Občas promíchejte.
Přidejte drcený kmín a mletou sladkou papriku. Krátce promíchejte, aby se koření rozvonělo.
Zalijte směs připraveným zeleninovým vývarem. Vývar připravte podle návodu na obalu bujónu (obvykle zalitím horkou vodou). Množství vývaru přizpůsobte požadované hustotě guláše, obvykle stačí tolik, aby byly houby ponořené. Přiveďte k varu a poté stáhněte plamen a nechte guláš mírně probublávat, dokud houby zcela nezměknou a omáčka nezhoustne (asi 20-30 minut).
Přibližně 5 minut před koncem vaření přidejte prolisovaný nebo nadrobno nasekaný česnek a mletý černý pepř. Guláš osolte podle chuti.
Úplně na závěr přidejte sušenou majoránku, kterou předtím promněte mezi prsty, aby se uvolnilo aroma. Houbový guláš už dále nevařte, aby majoránka neztratila svou chuť.
Houbový guláš se tradičně servíruje s houskovým knedlíkem, ale skvěle chutná i s chlebem nebo bramborovými noky.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář