Houbový guláš z čerstvých hub

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Nenáročné Obtížnost
Počet porcí
Nepálí, Pálí Pikantnost

Provoňte svou kuchyni nezaměnitelnou vůní čerstvých hub a připravte si lahodný houbový guláš, který zahřeje u srdce. Tento jednoduchý recept vám krok za krokem ukáže, jak si z darů lesa vytvořit syté a aromatické jídlo, které se skvěle hodí k obědu i večeři. Zapomeňte na sušené houby a vychutnejte si plnou chuť čerstvých lesních pokladů v této tradiční úpravě.

Ingredience

  • 500 g čerstvých hub (např. hříbky, lišky, bedly, smrže nebo jejich směs)
  • 1 ks zeleninového bujónu Knorr
  • 3-4 stroužky česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • 2 ks cibule (středně velké)
  • Sůl (podle chuti)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžíce mleté sladké papriky
  • ½ lžičky mletého černého pepře
  • 2-3 lžíce sádla (nebo rostlinného oleje)
  • Voda (na přípravu vývaru)

Příprava

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Čerstvé houby očistěte (podle potřeby omyjte velmi krátce pod tekoucí vodou a osušte) a nakrájejte na menší kousky.

V hrnci rozehřejte sádlo nebo olej a osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli dozlatova.

K osmažené cibuli přidejte nakrájené houby a orestujte je, dokud nezměknou a nepustí přebytečnou vodu. Občas promíchejte.

Přidejte drcený kmín a mletou sladkou papriku. Krátce promíchejte, aby se koření rozvonělo.

Zalijte směs připraveným zeleninovým vývarem. Vývar připravte podle návodu na obalu bujónu (obvykle zalitím horkou vodou). Množství vývaru přizpůsobte požadované hustotě guláše, obvykle stačí tolik, aby byly houby ponořené. Přiveďte k varu a poté stáhněte plamen a nechte guláš mírně probublávat, dokud houby zcela nezměknou a omáčka nezhoustne (asi 20-30 minut).

Přibližně 5 minut před koncem vaření přidejte prolisovaný nebo nadrobno nasekaný česnek a mletý černý pepř. Guláš osolte podle chuti.

Úplně na závěr přidejte sušenou majoránku, kterou předtím promněte mezi prsty, aby se uvolnilo aroma. Houbový guláš už dále nevařte, aby majoránka neztratila svou chuť.

Houbový guláš se tradičně servíruje s houskovým knedlíkem, ale skvěle chutná i s chlebem nebo bramborovými noky.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept