Hovězí roštěná

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Ponořte se s námi do světa tradiční české kuchyně! Přinášíme vám recept na klasickou roštěnou, která je symbolem nedělního oběda a poctivé domácí kuchyně. Zapomeňte na složité experimenty, tento recept je generacemi prověřený a zaručuje dokonale šťavnaté hovězí maso s bohatou cibulovou omáčkou. Ať už hledáte inspiraci na rodinný oběd, nebo chcete potěšit své chuťové pohárky, naše hovězí roštěná je sázka na jistotu. Ukážeme vám, jak na křehké maso a plnou chuť, abyste si vychutnali tu pravou klasiku, kterou milovala už babička.

Ingredience

  • 4 plátky hovězí roštěné
  • 2-3 lžíce oleje (nebo podle potřeby)
  • 1 velká cibule
  • hladká mouka (podle potřeby)
  • 1l vody
  • 2 ks Knorr hovězí bujón
  • 2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 mrkev
  • sůl
  • mletý pepř

Příprava

Plátky hovězí roštěné jemně naklepejte. Z obou stran je důkladně osolte a čerstvě opepřete. Pro bohatší chuť a zjemnění masa potřite ho z jedné strany tenkou vrstvou plnotučné hořčice.

Na pánvi rozehřejte sádlo a plátky masa zprudka z obou stran opečte dozlatova. Tím maso zatáhnete, udrží si šťavnatost a získá krásnou barvu. Opečenou hovězí roštěnou vyjměte z pánve a odložte stranou.

Do výpeku na pánvi přidejte nadrobno nakrájené cibule a restujte je dozlatova. Důkladné a pomalé orestování cibule je zásadní pro hloubku chuti vaší klasické roštěné.

K orestované cibuli přisypte hladkou mouku a krátce ji zasmažte. Poté za stálého míchání přilejte horkou vodu a přidejte hovězí bujón, aby se omáčka krásně spojila a nevytvořily se hrudky. Omáčka by měla mít hladkou konzistenci.

Do připraveného omáčkového základu vložte zpět opečené plátky hovězí roštěné. Duste pod pokličkou na mírném ohni, dokud maso zcela nezměkne cca 1,5 hodiny.

Měkkou hovězí roštěnou vyjměte z omáčky. Omáčku ještě jednou provařte, případně dosolte a dopepřete. Pokud preferujete zcela hladkou omáčku, můžete ji propasírovat nebo rozmixovat.

Podávejte klasickou roštěnou s čerstvými plátky masa přelitými bohatou cibulovou omáčkou. Tradiční přílohou je rýže, houskový knedlík nebo vařené brambory. Přejeme dobrou chuť!

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept