Italské hráškové rizoto

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 30 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Italské rizoto je jednoduchý, ale přitom snadný a variabilní pokrm. Základ je rýže na rizoto (např. arborio), bílé víno a vývar. V této hráškové verzi rizota do něj pak přimícháme rozmixovaný hrášek – úplně stejně ale funguje například s pyré z vařené červené řepy.

Ingredience

  • 250 g rýže arborio
  • 2 dcl bílého vína
  • 1 l vývaru (nebo bujónu – používám Knorr bohatý bujon zeleninový)
  • 50 g másla
  • 300 g mraženého hrášku
  • 100 g sýra (tentokrát jsem použila kozí)

Příprava

Hlubší pánev rozehřejeme a dáme na ní rýži. Když je rýže zahřátá (až horká), přilijeme k ní víno a necháme odpařit.

Vývar (nebo bujon, který jsme si připravili rozmícháním bujonu ve vroucí vodě) v menším rendlíku zahřejeme. Přidáme naběračku až dvě do rizota – tak, aby byla rýže akorát ponořená. Ztlumíme a necháme probublávat.

Vždy, když se vývar vyvaří, přilijeme zase trochu. Vývar přidáváme vždy horký, takže si ho v rendlíku průběžně přihříváme. Rizoto mícháme minimálně.

V jiném rendlíku přivedeme k varu trochu vody a několik minut v ní povaříme hrášek. Pak ho s trochou másla rozmixujeme dohladka. Pro dokonalý výsledek pak pyré ještě propasírujeme, to ale není třeba. Část hrášku si necháme vcelku na ozdobu.

Když je rýže tak akorát na skus a v pánvi máme ještě trochu tekutiny, vypneme plotnu. Do rýže přimícháme máslo a hráškové pyré. Podáváme posypané sýrem a hráškem.

Tip na závěr : Místo části másla můžete použít i jiný tuk – já například použila tři lžíce výpeku z vepřového bůčku, který jsem měla zmražený.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept