Příprava
V misce rozkvedláme droždí, lžíci cukru, lžíci mouky a deci vlažné smetany. Necháme vzejít kvásek.
Ostatní suroviny (ideálně v pokojové teplotě) smícháme v míse, přilijeme vzešlý kvásek a hněteme, dokud nemáme pružné těsto.
Těsto necháme zhruba hdinu kynout v míse zakryté čistou utěrkou.
Těsto rozdělíme na cca 24 stejných dílů– z každého vyválíme váleček, který stočíme do jidášku.
Jidáše umístíme na dva plechy vyložené pečicím papírem a potřeme vajíčkem rozšlehaným s trochou vody.
Necháme dalších 20 minut kynout a v mezičase si rozpálíme troubu na 190 stupňů.
Jidáše opět potřeme vajíčkem a dáme péct na čtvrt hodiny.
V rendlíčku rozehřejme máslo s medem a touto medovou marinádou potřeme jidáše hned po vyjmutí z trouby. Necháme vychladnout na mřížce a můžeme hodovat.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář