Kulajda bez smetany na jihočeský způsob

Autor: PaBu HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Výživná polévka v odlehčené verzi, která s chlebem poslouží i jako vydatný oběd. To je kulajda. Vyzkoušejte tento snadný recept, se kterým se vám oblíbená jihočeská polévka zaručeně povede. Houby si nasbírejte sami, nebo je kupte v obchodě. Výborně chutná s hříbky nebo s mixem různých hub.

Ingredience

  • 1 litr vody nebo vývaru
  • 5 středních brambor
  • 1 velká hrst čerstvých nebo sušených hub
  • 3 lžíce mouky
  • 1 lžíce másla
  • Olej
  • Ocet
  • Cukr
  • Bobkový list
  • Nové koření
  • Kmín
  • Sůl, pepř
  • Čerstvý kopr

Příprava

V hrnci rozehřejeme máslo a zaprášíme moukou. Stále mícháme, než se nám mouka rozpustí a jíška se rozvoní.

Do jíšky přilijeme horký vývar nebo vodu a šleháme metličkou.

Přidáme nakrájené brambory, houby, kmín, bobkový list a nové koření. Vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Cca 15 minut.

Poté vyndáme bobkový list a nové koření, osolíme a opepříme podle chuti. Dochutíme octem a cukrem. Každý má rád kulajdu jinak, někdo víc sladkou, někdo víc kyselou.

Nakonec přidáme čerstvý kopr.

Tip na závěr : Proč se kulajdě říká kulajda? Úplně přesně se to neví, ale nejpravděpodobnější verze je ta, že je název této polévky odvozen od kdysi proslulé jihočeské kuchařky jménem Adelajda Kuhová. Tato šikovná dáma se narodila v roce 1805 a zemřela v 93 letech na konci 18. století. Původem byla němka, proto se její příjmení vyslovovalo „ků“ bez „h“ na konci. Čili tato její polévka byla kulajda (Ků Adelaida). Jednodušší vysvětlení je, že název pochází od sloesa „zakulatit/zakudlit se“. V některých krajích se zahušťování moukou skutečně říkali zakudlení.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept