Kapusta zapečená s bramborami a bešamelem

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 60 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
6 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Tento recept nabízí skvělý způsob, jak chutně zkonzumovat větší množství kapusty, která je plná vitaminů.

Ingredience

  • 1 kapusta
  • 6 větších brambor
  • 500 ml smetany 33%
  • 1 lžíce másla
  • 2 lžíce mouky hladké
  • 100 g čedaru
  • 100 g grana padano
  • 5 stroužků česneku
  • Čerstvý rozmarýn
  • Strouhanka
  • Citronová kůra

Příprava

Bambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Kapustu rozebreme na listy, které umyjeme. Můžeme je lehce spařit, ale není to nutné.

Připravíme si bešamel – rozehřejeme máslo, na něm zapražíme mouku a směs za stálého míchání zalijeme smetanou. Přidáme deci až dvě vody a snítky rozmarýnu. Když bešamel zahřejeme, vhodíem do něj prolisovaný česnek (nebo plátky), osolíme, opepříme. Stále mícháme do zhoustnutí a pak odstavíme.

Na dno pekáčku dáme 1/3 listů kapusty, na ně 1/3 plátků brambor, 1/3 bešamelu a strouhaný čedar. Vrstvy opakujeme.

Pokrm zasypeme asi dvěma hrstmi strouhanky s nastrouhanou citronovou kůrou. Pečeme zakryté na 180 stupňů a to asi 45 minut. Pak odkryjeme a dopečeme dalších 10 minut – zkusíme, jak jsou měkké brambory. Troubu vypneme a na závěr zasypeme strouhaným grana padano a necháme dojít.

Tip na závěr : Podáváme s majonézou – nejlepší je Hellman's originál.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept