Kimchi – korejské fermentované zelí

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Střední Obtížnost
20 Počet porcí
Pálí Pikantnost

Kvašené zelí původem z Jižní Korey je plné vitaminů a zdraví prospěšných látek

Ingredience

  • 1 kg čínské zelí
  • 2 mrkve
  • 1 hlava česneku
  • 1 cibule
  • 1 svazek jarní cibulky
  • Rybí omáčka
  • Sojová omáčka
  • Zázvor
  • Rýžová mouka
  • Cukr
  • Sezamový olej
  • Košer sůl
  • Korejské chilli vločky (gočugaru)
  • Sáček Knorr paprika mletá ze Španělska sladká
  • Sáček Knorr paprika mletá ze Španělská pálivá

Příprava

Čínské zelí pokrájíme na 3 centimetry velké kousky, propereme je ve studené vodě a následně vodu vymačkáme. Ve velké míse kousky promačkáme s košer solí (měly by stačit dvě lžíce). Necháme odpočívat 3 hodiny s tím, že každou půl hodinu promícháme.

Připravíme si rýžový rozvar – v dvou deci vody provaříme dvě lžíce rýžové mouky a lžičku cukru. Po minutě stáhneme a necháme vychladnout.

Připravíme si kimchi pastu – v mixéru rozmixujeme dvě lžíce sezamového oleje, česnek, cibuli, lžíci rybí omáčky, trochu sojovky, zázvor (asi 1 cm kousek), tři lžíce gočugaru a pak půlku sáčku sladké i pálivé papriky. Rozmixovanou směs smícháme s rýžovým rozvarem.

Připravíme si zeleninu – mrkev i jarní cibulku nakrájíme. Mrkev na tenká půlkolečka, nebo proužky. Jarní cibulku na 2 cm dlouhé kousky.

Nyní je čas na přípravu kimchi. Zelí scedíme a vymačkáme z něj tekutinu. Do rýžového rozvaru smíchaného s kimchi pastou dáme mrkev s cibulkou a promícháme. V této směsi obalíme pekingské zelí a pěchujeme do nádoby. Ideální je velký plastový kontejner, který lze pevně uzavřít. Nádob neplníme až po okraj, kimchi by mohlo během kvašení vytéct.

Kimchi necháme tři až pět dní kvasit v pokojové teplotě. Že kvasí, poznáme tak, že když čistou lžící stlačíme povrch kimchi, objeví se bublinky. Pak přesuneme do lednice. Tam kvašení pokračuje, ale velmi pozvolna. Kimchi vám takto vydrží i měsíce.

Tip na závěr : Servírujeme se sezamovými semínky

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept