Krémové chřestové rizoto

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 40 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
4 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Milujete italskou kuchyni? Pak vás tohle chřestové rizoto nadchne. Je lehké, jemně krémové a plné svěží chuti zeleného chřestu. Připravuje se klasickou metodou pomalého přilévání vývaru k rýži, díky čemuž získá neodolatelně krémovou konzistenci. Ať už hledáte elegantní oběd nebo večeři pro hosty, chřestové rizoto je sázka na jistotu.

Ingredience

  • 300 g kulatozrnné rýže (Arborio, Carnaroli)
  • 1 svazek zeleného chřestu (cca 500 g)
  • 1 cibule
  • 2 PL olivového oleje
  • 50 g másla
  • 1 litr horkého vývaru z Knorr Bohatého bujónu s chutí bílého vína
  • 50 g parmazánu (čerstvě nastrouhaného)
  • sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
  • čerstvá petržel nebo pažitka na ozdobu

Příprava

Chřest omyjte, odkrojte dřevnaté konce. Hlavičky si dejte stranou, stonky nakrájejte na menší kousky.

V hrnci si připravte horký vývar, který budete přilévat k rýži – právě ten dodá chřestovému rizotu hloubku a jemnost.

Na pánvi rozehřejte olivový olej s polovinou másla, přidejte najemno nakrájenou cibuli a restujte dozlatova.

Přisypte rýži a míchejte, dokud nezesklovatí.

Začněte postupně přilévat horký vývar po malých dávkách. Vždy počkejte, až se tekutina vstřebá, a pak přidejte další. Rizoto pravidelně míchejte, aby se vytvořila krémová struktura.

Po 10 minutách vaření přidejte nakrájené stonky chřestu. Po dalších 5 minutách vložte i hlavičky a vařte, dokud nebude rýže al dente (celkem cca 18 minut).

Stáhněte z ohně, vmíchejte zbytek másla a parmazán. Podle chuti osolte a opepřete.

Servírujte hned po dovaření – chřestové rizoto chutná nejlépe čerstvé, ozdobené bylinkami a posypané parmazánem.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept