Příprava
Připravíme si hlubokou pánev, ve které budeme připravovat rizoto. Pánev rozpálíme, a když je horká, nasypeme do ní rýži. Tu jsme nijak neproplachovali a nyní chceme, aby se prohřála.
Do horké rýže přilijeme víno a necháme ho odpařit. To trvá pár minut.
Vedle si připravíme menší hrnec, ve kterém přivedeme k varu zhruba litr vody a v ní rozmícháme bujony. Tento hrnec necháme po celou dobu vaření rizota na plotně a udržujeme bujon horký. Jen tak docílíme krémové konzistence rizota.
Když se z rýže odpařil alkohol, přilijeme jednu až tři sběračky horkého vývaru tak, aby byla rýže lehce ponořená. Ztlumíme plamen, aby sotva probublávala.
Takto opakujeme, dokud není rýže uvařená a rizoto krémové. To trvá asi 30-40 minut. Rizoto není potřeba moc míchat.
Zatímco se dělá rizoto, rozpůlíme rajčátka. Smícháme je s olejem a tymiánem a dáme je péct do trouby na 20 minut při 160 stupních.
Mezitím si na másle a plátcích česneku opečeme oloupané krevety – chceme, aby byly hezky růžové a přitom aby nebyly předělané. Krevety pak nasekáme, nebo je necháme vcelku.
Do hotového rizota vmícháme máslo a kousky krevet. Servírujeme ho s pečenými rajčaty na vrchu.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář