Příprava
Předehřejte troubu na 200 °C. Mezitím omyjte brambory a nakrájejte je na stejně velké kousky – podle velikosti na poloviny, čtvrtiny nebo osminy.
Brambory uvařte v osolené vodě ve velkém hrnci, dokud nebudou téměř měkké. Mezitím si nadrobno nasekejte česnek a čerstvý rozmarýn.
Na pánvi rozpalte olivový olej a krátce na něm opečte česnek s rozmarýnem – jen do chvíle, kdy se rozvoní a česnek zezlátne. Pozor, ať nezhořkne! Pánev poté odstavte z plotny.
Uvařené brambory slijte a nechte je asi minutu odstát, aby se z nich odpařila přebytečná voda. Poté je dejte do velké mísy, přidejte česnekovo-rozmarýnový olej, přiklopte a několikrát mísou zatřeste. Brambory se tím krásně obalí a lehce „načechrají“ – což jim pomůže k extra křupavosti.
Přesuňte je na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby. Pečte cca 20 minut, poté opatrně otočte a pokračujte v pečení. Brambory otáčejte několikrát, dokud nebudou rovnoměrně opečené a křupavé ze všech stran. Doba pečení se může lišit podle velikosti kousků.
Hotové pečené brambory v troubě ozdobte čerstvými bylinkami a podávejte jako přílohu, nebo jen tak se svou oblíbenou omáčkou – třeba Hellmann’
s Omáčkou na hranolky.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář