Příprava
Předehřejte si troubu na 200 °C. Zatímco se bude rozehřívat, omyjte brambory a nakrájejte je na stejně velké kousky. Dle velikosti brambor je můžete rozkrájet na poloviny, čtvrtiny či osminy.
Dejte brambory do velkého hrnce, přidejte sůl a nechte brambory vařit. Zatímco se vaří, nakrájejte nadrobno česnek i rozmarýn.
Na rozpálené pánvi opékejte na olivovém oleji česnek s rozmarýnem, dokud se nerozvoní a česnek nezezlátne. Poté pánev stáhněte z plotny, aby vám česnek nezhořkl. V průběhu zkoušejte, zda jsou brambory již uvařené.
Připravené brambory přesuňte na vymazaný či pečicím papírem vystlaný pekáč a pečte je cca 20 minut. Poté brambory opatrně otočte a pečte dál. Proces opakujte, dokud nebudou brambory rovnoměrně opečené a křupavé ze všech stran – čas pečení se bude lišit dle jejich velikosti.
Hotové brambory můžete ozdobit čerstvými bylinkami. Podávejte je jako přílohu, či samostatně, a to vždy s Omáčkou na hranolky.
Z uvařených brambor slijte vodu a nechte je cca minutu odpočívat, aby se z nich odpařilo co nejvíce zbývající vody. Poté je spolu s rozmarýnovo-česnekovou směsí dejte do mísy, přiklopte pokličkou (můžete si pomoci i talířem) a několikrát mísou zatřeste. Všechny brambory se díky tomu obalí rozmarýnovo-česnekovou směsí, a navíc se i lehce odrolí, díky čemuž pak budou ještě křupavější.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář