Lahodná rajská omáčka

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 120 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost
8 Počet porcí
Nepálí Pikantnost

Rajská omáčka, to je klasika, kteoru milují děti i dospělí. Základ je kvalitní maso a poctivý vývar – pak už je příprava omáčky otázkou 15 minut.

Ingredience

  • 1 kg hovězí loupané plece
  • Bobkový list, nové koření, hřebíček
  • 400 g pasírovaných rajčat
  • 1 rajčatový protlak
  • 2 cibule
  • Hladká mouka
  • Přepuštěné máslo
  • Cukr, sůl, pepř
  • Hotová jíška Knorr (nemusí být)

Příprava

Nejdříve ve větším hrnci necháme nasucho nebo na troše oleje zatáhnout maso. Když je pěkně hnědé, zalijeme ho vroucí vodou a přidáme koření – asi tak 4 bobkové listy, 6 kuliček nového koření a tři hřebíčky. Pořádně osolíme a necháme tři hodiny jemně probublávat.

Maso ve vývaru kontrolujeme vidličkou – když je měkké, máme hotovo. Vývar použijeme jako základ omáčky, je ale možné, že nám ho dost zbyde. V tom případě ho doporučujeme dát do lednice nebo do mrazáku a použít do dalších receptů.

V hlubší pánvi si rozehřejme asi dvě lžíce přepuštěného másla a na něm opečeme cibulku nakrájenou nadrobno. Když zesklovatí, zasypeme ji asi třemi lžícemi hladké mouky a mícháme. Vytvoříme tak jíšku. Když je jíška zlatavá, zaliejme ji horkým vývarem, přidáme pasírovaná rajčata, rajřatový protlak a asi 10 minut provaříme. Nakonec omáčku dosolíme, opepříme a dochutíme asi 2-3 lžícemi cukru. Můžeme ji také dokyselit citronovou šťávou. Pokud by se nám zdála málo hustá, můžeme ji zahustit hotovou jíškou.

Maso nakrájíme na menší kousky a servírujeme s omáčkou.

Tip na závěr : Rajská omáčka výborně chutná s knedlíkem neo těstovinami – třeba tarhoňou.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept