Příprava
Do mísy dáme mouku, cukr a sůl. Promícháme a uprostřed vytvoříme malý důlek.
Část mléka, špetku cukru a lžící mouky smícháme s rozdrobeným droždím. Necháme 10 minut vzejít kvásek.
Kvásek přidáme do mísy s moukou a prohněteme. Přikryjeme a necháme 20 až 30 minut vzejít.
Přidáme zbylé mléko a vejce. Hnětáme. Přidáme změklé máslo a znovu hnětáme, dokud není těsto hlaďoučké. Zakryjeme a necháme kynout 60 až 90 minut, dokud těsto neznásobí objem.
Vykynuté těsto rozdělíme na 4 stejně velké díly. Každý vytvarujeme v bochánek a rozválíme válečkem do vrstvy asi 0,5 až 1 cm silné.
Plát těsta poté nožem rozdělíme na čtyři stejně velké trojúhelníky.
Trojúhelník si pak položíme zaoblenou stranou k sobě a válečkem od sebe ještě jednou projedeme, aby se prodloužil do délky.
Prsty ruky pak přiložíme k okraji a mírným tlakem a tahem od sebe jej začneme rolovat.
Vznikne tak srolovaný rohlíček. Srolovaný tvar jemně uchopíme prsty a vytvarujeme do tvaru podkovy.
Přeneseme na plech vystlaný pečícím papírem, zakryjeme a necháme dokynout asi 30 až 45 minut. Troubu si mezitím rozehřejeme na 170 °C.
Dokynuté loupáky potřeme rozšlehaným vejcem.
Pomašlované loupáky zasypeme mákem, vložíme do trouby.
Pečeme 15 až 20 minut, do zlatavé barvy.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář