Příprava
Cibuli oloupeme a nakrájíme co nejjemněji. Vepřové maso očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, rajčata spaříme, oloupeme a nasekáme, nebo použijeme protlak. Česnek oloupeme a nasekáme.
V hrnci rozehřejeme sádlo (nebo olej) a na středním plameni restujeme cibuli dozlatova, až zhnědne a zkaramelizuje. To je základ husté a plné chuti maďarského guláše.
Přidáme vepřové maso, zvýšíme plamen a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a přisypeme drcený kmín.
Hrnec na chvíli odstavíme z ohně (aby se paprika nespálila!), přidáme mletou sladkou i pálivou papriku, rychle promícháme.
Vmícháme rajčata nebo protlak, vrátíme na plotýnku a zalijeme horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme porci bujónu Knorr a promícháme, aby se rozpustil.
Přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a guláš dusíme pod pokličkou při mírném probublávání.
Po asi 30 minutách dušení přidáme nakrájené papriky a podle potřeby dolijeme trochu horké vody. Dál pomalu dusíme, dokud není vepřové maso dokonale měkké (celkově cca 1 až 1,5 hodiny, záleží na mase). Omáčka by měla přirozeně zhoustnout rozvařenou cibulí.
Do maďarského vepřového guláše vmícháme prolisovaný česnek a rozmělněnou majoránku. Podle chuti doladíme solí a pepřem.
Diskuse k receptu (0)
Nový komentář