Maďarský vepřový guláš s karlovarským knedlíkem

HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 90 minut Doba přípravy
Střední Obtížnost
6 Počet porcí
Pálí Pikantnost

Hledáte recept na pravou českou klasiku s maďarským šmrncem? Maďarský vepřový guláš je ideální! Díky použití vepřového masa je omáčka hotova rychleji než hovězí varianta, ale zachovává si dokonalou plnou a pikantní chuť. Tajemství spočívá ve velkém množství cibule a kvalitní paprice. Tento ověřený recept vám zaručí hutný maďarský guláš s masem, které se rozplývá na jazyku. Nejlépe chutná s domácím karlovarským knedlíkem!

Ingredience

  • 800 g vepřového masa
  • 600–800 g cibule
  • 3–4 stroužky česneku
  • 2–3 lžíce sádla nebo oleje
  • 2 lžíce mleté sladké papriky
  • 1 lžička mleté pálivé papriky (dle chuti)
  • 2 červené papriky (např. kápie)
  • 2 rajčata nebo 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 kelímek Knorr bohatý bujón hovězí
  • 500–700 ml horké vody (podle požadované hustoty)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička majoránky
  • sůl, čerstvě mletý pepř

Příprava

Cibuli oloupeme a nakrájíme co nejjemněji. Vepřové maso očistíme a nakrájíme na stejně velké kostky. Papriky zbavíme semínek a nakrájíme na proužky, rajčata spaříme, oloupeme a nasekáme, nebo použijeme protlak. Česnek oloupeme a nasekáme.​

V hrnci rozehřejeme sádlo (nebo olej) a na středním plameni restujeme cibuli dozlatova, až zhnědne a zkaramelizuje. To je základ husté a plné chuti maďarského guláše.

Přidáme vepřové maso, zvýšíme plamen a ze všech stran ho opečeme, aby se zatáhlo. Osolíme, opepříme a přisypeme drcený kmín.​

Hrnec na chvíli odstavíme z ohně (aby se paprika nespálila!), přidáme mletou sladkou i pálivou papriku, rychle promícháme.

Vmícháme rajčata nebo protlak, vrátíme na plotýnku a zalijeme horkou vodou (nebo vývarem) tak, aby bylo maso ponořené. Přidáme porci bujónu Knorr a promícháme, aby se rozpustil.

Přivedeme k varu, poté ztlumíme plamen a guláš dusíme pod pokličkou při mírném probublávání.

Po asi 30 minutách dušení přidáme nakrájené papriky a podle potřeby dolijeme trochu horké vody. Dál pomalu dusíme, dokud není vepřové maso dokonale měkké (celkově cca 1 až 1,5 hodiny, záleží na mase). Omáčka by měla přirozeně zhoustnout rozvařenou cibulí.

Do maďarského vepřového guláše vmícháme prolisovaný česnek a rozmělněnou majoránku. Podle chuti doladíme solí a pepřem.

Tip na závěr : Maďarský guláš chutná výborně s karlovarským knedlíkem, ale můžete ho podávat i s klasickým houskovým knedlíkem nebo čerstvým chlebem.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept