Makovec s citrónovou polevou

Autor: Maky Kuchařová HODNOCENÍ UŽIVATELŮ: 5 (1)
Do 35 minut Doba přípravy
Nenáročné Obtížnost

Makovec je vynikající snídaně, svačinka nebo dezert. Recept na něj je překvapivě snadný – a pokud ho připravíte s citronovou polevou, určitě s ním zabodujete. Nakyslá citronová chuť báječně ladí s mákem.

Ingredience

  • 2 hrníčky polohrubé mouky
  • 1 hrníček cukru krystal
  • 2 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 vanilkový cukr
  • ½ hrníčku oleje
  • 1 hrníček mléka
  • 1 hrníček mletého máku
  • kůra z 1 citrónu

Příprava

Vyšleháme žloutky s cukrem, přisypeme mouku s práškem do pečiva a promícháme. Přidáme ostatní sypké ingredience a zamícháme.

Z bílků vyšleháme sníh se špetkou soli.

Mokré ingredience spojíme v míse zvlášť. Poté tuto směs postupně zašleháme do mísy se sypkou směsí. Nakonec vmícháme opatrně sníh z bílků.

Pečeme na 180°C přibližně 20 minut.

Ingredience Poleva

  • 200 g cukru moučka
  • 1 lžíce horké vody
  • šťáva z 1 citronu

Příprava Poleva

Mezitím si připravíme polevu. Vše smícháme v misce a necháme chladit v lednici.

Nanášíme na vychladlou buchtu, necháme alespoň hodinu schnout na chladném místě.

Tip na závěr : Jak poznáme, že je makovec upečený tak akorát? Pomůžeme si parátkem nebo špejlí. Zapíchneme párátko do makovce, a pokud na něm nejsou žádné drobky, je buchta hotová. Pokud ano, ještě ji pár minut dáme a vyzkoušíme ji za chvilku.

Diskuse k receptu (0)

Nový komentář

#instagram

Recepty na každý den

Máte doma nejrůznější ingredience, ale nemáte nápad, jak je spojit v dobré a zdravé jídlo? Tak se nechte inspirovat na našem Instagramu.

x

Nemůžete najít ten správný recept? Zkuste zadat ingredience z vaší ledničky a nechte se inspirovat.

Generuj recept